Barn under 12 ska inte cykla själva i trafiken….

Barn under 12 ska inte cykla själva i trafiken. Det visar en studie som är gjort här i Umeå där bland annat Ulf Björnstig är med. Är man så unga så finns det brister i simultankapaciteten. Ser de något och vrider på huvudet har man svårt att styra cykeln.

Jag tror att de har rätt och det gäller väl att föräldrar att ta ansvar och se till att deras barn inte drabbas av onödiga skador genom olyckor.

Appropå cyklister skulle det vara intressat med ytterligare studier på just cyklister. Det verkar precis som allt trafikvett som man fått lära sig försvinner när man kliver upp på en cykel.

Hur många cyklister som helst tror att de är gångare när de kommer fram till ett övergångsställe och bara trampar på och förväntar sig att bilisterna stannar. Nu stannar de flesta trots att de inte alls behöver det. Reglerna i vägkorsningar är helt de vanliga och då är det de vanliga reglerna om väjningsplikt som gäller.

Jag är helt säker på att det spys ut tonvis med luftföroerningar just på grund av denna brist på respekt för de regler som finns.  I Umeå tog vi tidigt bort de flesta signalkorsningarna eftersom de gav falsk säkerhet. Barn bland annat gick när de fick grönt, bilisterna körde för fort och endera körde på eller tvärbromsade för hårt och blev påkörda bakifrån med skador som följd bland annat whiplash skador. Den erfarenheten fick vi från forskning här i Umeå, signalkorsningar togs bort och andra farthinder infördes och olyckorna sjönk.

En kommentar

  1. Appleton

    ”vipplersskador”

    Herregud, Lennart. Jag brukar kritisera dig för din grammatik. Och nu tog du nog priset.. Du menar nog whiplash.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.