Det behövs en riktig kommunreform. Det pågår…

Det behövs en riktig kommunreform. Det pågår en diskussion om regioner i Sverige och regionerna ska kallas regionkommuner och ha ansvar för sjukvården och regional utveckling. Tyvärr ser det inte ut som om vi skulle bilda en regionkommun bestående av de fyra nordliga länen, varför är obegripligt.

Jag är säker på att det behövs ytterligare reformer inom den kommunala sektorn.

Det behövs en reform som innebär kommunsammanslagningar. Det går inte att fortsätta på detta sätt med de små komunerna för de klarar inte av de uppgifter man är ålagda och med de stora bidrag de små kommunerna får i kostnadsutjämningen.

Det finns hur många exempel som helst och det kan röra sig om kollektivtrafik som nu ska ordnas upp enligt den lagstiftning som finns och där de vill ha ytterligare omfördelning. Umeå åker på 40 miljoner i ökad kostnad på det förslag som finns i kostnadsutjämningen.

De små kommunerna får alldeles för stor överbyggnad för att klara av all specialkompetens som behövs och där en liten kommun inte kan sysselsätta sina experter på heltid såde tvingas syssla med saker som inte är deras specilkompetens.

Det blir att pengarna inte kan användas till verksamhet som är till för medborgarna ochatt Sorsele måste släcka lyset i byarna är bara ett exempel. Jag är också helt säker på att de allra flesta mindre kommunerna kommer att få stora problem när generatonsväxlingen tar fart, andra stora problem är självklart att klara pensionerna, investeringar som behöver göras i underhåll av avloppsanläggningar med mera med mera.

Listan som visar att kommuner måste slås ihop kan göras hur lång som helst inte minst de utmaningar som vi står inför i framtiden, men det sorgliga är att ingen pratar om det eller är blind inför de fakta som finns. Danmark har gjort en reform och i Finland pågår sammanslagningar. Allt för att klara de åtaganden som finns

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.