Skjut flera sälar om vi vill ha kvar fisken….

Skjut flera sälar om vi vill ha kvar fisken. Glädjande har fiskekonsulenten i Stockholm konstaterat att det är alldeles för gott om säl.

Han gör det med utgångspunkt för att fisken försvunnit i skärgården. Allt pekar på att det är säl och skarv som är orsaken till fiskekollapsen. 2010 fångades 7 ton gädda, abborre och öring. Sälen och skarven äter lika mycket på bara några timmar.

Vi har och har haft samma problem i Kvarkenområdet och fick igenomatt det skulle ske säljakt i området. Det var en diskussin både med finska och svenska regeringen.Tyvärr blir  det för liten avskjutning så antalet måste utökas om vi ska ha kvar en fiskestam. Det har även funnits andra problem som när man får jaga.

Vi har erfarenhet av detta och hos oss tas sälarna tillvara och används både som mat till människor och även skinnet används. Det har  tagits fram kokböcker hur man tillagar säl liksom utbildningar om hur man jagar på ett etiskt riktigt sätt.

Det är viktigt att vi ökar avskjutningen av säl och det behövs nog även jakt på skarv om
Inte fisken ska försvinna helt. Det gäller inte bara för Stockholmarnas områden utan hela Bottenviken och Bottenhavet. Den stora sälstammen har gjort att det ibland blivit brist på löjrom och yrkesfiskare har lagt av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.