Stockholmare vill studera i Umeå.

Stockholmare vill studera i Umeå. Det finns statistik på allt och en del är kul att läsa. Själv tycker jag det är intressant var rekryteringenav studenter sker.

Umeå Univetsitet måste rekrytera studenter från andra län än Västerbotten för vårt befolkningsunderlag räcker inte till och inte enshela Norrland skulle vara tillräckligt många. Dessutom finns universitet på fler platser än i Umeå.

Som sagt jag har tittat på varifrån studenterna somsöker kommer. 12% kommer från Västerbotten och från Norrbotten kom 5% och Västernorrland 5% och Jämtarna bidrar med 2 %. De här länen har ju inte de stora befolkningsunderlagen så ska Universiteten fyllas måste de komma från andra län.

Glädjande är att det är fler och fler från Stockholmsregionen som söker sig hit och de utgör numera kommer 17% av studenterna. 12% kommer från Västra Götaland, Skåne 9%, okänt varifrån inklusive utlandet är 11 % och resten runt 25 kommer från övriga län i Sverige.

Visst är det bra att Stockholmsregionens intresse ökar då bor mycket folk i länet. Jag hoppas och tror att den främsta orsaken är att man kan ge en bra utbildning och karriär
efter studierna.

Det måste också vara bra och hälsosamt att de unga får flytta hemmifrån och stå på egna ben. Vi har lyckats klara bostadsbyggandet av studentlägenheter och en stor framgång som fick bort bostadsbristen var de som Balticgruppen byggdes och där är det viktigt att även markförvärven med landstinget kan fullföljas och i förslaget till Översiktsplan finns det som studentbostadsområde.

Självklart har andra faktorer som hela livsmiljön betydelse där IKSU är en viktig del liksom goda kommunikationer då studenterna självklart vill besöka sin hemort

Vi måste alla hjälpas åt så studietiden blir så ljus som möjligt
så studenterna vill stanna kvar och jobba i regionen. Åtgärder är självklart ferie jobb, examensarbete, vikariat och få möjligheten att praktisera i den branch de vill jobba i.

Det här måste vi alla hjälpas åt fixa. Företagen har mycket goda möjligheter att få tag i välutbildad arbetskraft om de utvecklar eller lokaliserar sin verksamhet till Umeå och Umeåregionen. Vitror eller vet att Migrationsdomstolen
kommer att få de enklast i Umeå att rekrytera folk om de lokaliserar
den i Umeå då vi har en förhållandevis bred arbetsmarknad.

Umeå vill växa ytterligare för jobben och välfärdens skull och studenterna är hjärtligt välkommen
till Umeå och att vi är en attraktiv
kommun där man kan utvecklas i ett framtida jobb och det är bra för företag att ligga i Umeå där de får tag i välutbildad arbetskraft och karriärsugna unga människor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.