Längre semester ger tyvärr lägre pension….

Längre semester ger tyvärr lägre pension. Jag hade upp detta i en blogg tidigare och fick en kommentar från en offentlig anställd som sa att man får pension på semesterlönen. Visst får man det men det var inte det jag sa. Kommentaren har ni inte sett för jag lägger aldrig ut några.

Den längre semestern som offentlig anställda har kommer från att man i avtalsförhandlingar valt längre semester i stället för högre lön.

En arbetsvecka kan vi anta ger en lön på säg 6000 kr. Antalet semesterdagar är i flera steg upp till 33-34 dagar dagar för offentligt anställda. Systemet infördes den tiden man hade förmånsbestämnda pensioner men de är borta sedan 1997.

Säg att lönen ökat med i snitt 7500 per år så är det mycket pengar. Säg bara att du får runt 60 % i pension så rör det sig om en tappad pension på minst 4000 om året och det är mycket när inkomsten sjunker så mycket.

Lever du i 20 år som pension har man tappat mycket pengar. Jag beklagar att den person som skrev och inte inser att ett löneutrymme är en kaka som kan fördelas på olika sätt.

Jag är helt övertygad om att vi kan göra betydande lönehöjningar i utbyte mot att vi följer den Svenska lagstiftningen om FEM veckors semester. En bra matteundervisnig så folk kan räkna vore inte fel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.