Umeås arbetsmarknad är jämställd.

Umeås arbetsmarknad är jämställd.

Det finns mer att göra. Ett tecken på en jämställd arbetsmarknad är att kvinnor och män har samma förutsättningar till arbete och egen försörjning.

I Umeå är förvärvsintensiteten i stort sett lika för män (75 %) och för kvinnor (74 %). Skillnaden i förvärvsinsetentiteten mellan män och kvinnor har även minskat med 2,7 % på fem år. Det är självklart glädjande, men det finns fortfarande branscher som är alltför enkönade.

Kvinnodominerade branscher är vård, omsorg och sociala tjänster med 78 % kvinnor, utbildning lite över 60 %, kulturella och personliga tjänster, offentlig förvaltning, hotell och restaurang räknas som jämställa trots att den nästan kommer upp 60 % kvinnor.

De manligaste branscherna är byggverksamhet som med hela 94 % består av män, transport och magasinering, lite över 80 %, tillverkning, ungefär lika med ca 80 %, medan information och kommunikation, samt jord och skogsbruk har lite mindre men fortfarande högt, energiförsörjning och miljö ungefär 65 % män, företagstjänster ca 60 %, handel, samt fastighetsbranschen lite under 60 % män.

Det finns alltså mycket att göra för att få en mer jämställd arbetsmarknad. Rätten till heltid och lönebildningen är bara en av många åtgärder. Många av de kvinnodominerade branscherna är lågavlönade i förhållande till de manliga branscherna, det måste ses över och förändras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.