En vårbudget utan jobbpolitik. Det är så fel det kan bli

En vårbudget utan jobbpolitik. Regeringen la i går sin vårbudget utan åtgärder för att klara jobben. Inte bara oppositionen tycker den var lam utan även ekonomer och andra analytiker.

De flesta tror dessutom inte på regeringens prognoser om att arbetslösheten kommer att minska som regeringen tror för 2013 och framåt och regeringen ligger för högt i BNP tillväxt enligt konjukturinstitutet

Tillväxten i år minskar till 0,4 % mot beräknat 1,3 % och ökar nästa år med 3% men ha då i minnet att då är det från en nivå som är 1% lägre. För kommunerna innebär detta betydligt mindre i skatteintäkter. 0,5 % i tillväxt plus eller minus är 25 miljoner. Mindre skatteintäkter i år kan innebära underskott detta år.

Arbetslösheten ökar men inga åtgärder görs. De pengar som regeringen trott ska minska arbetslösheten är helt verkningslösa. Sänkningen av arbetsgivaresvgifterna för unga är en dyr åtgärd utan effekt liksom sänkningen av krogmomsen.

Budgeten saknar en politik för jobb och åtgärderna är fel och till och med arbetsförmedlingen skickar tillbaka pengar till statskassan för de går inte att använda för de åtgärder som regeringen vill ha. Till Sverige ökar arbetskraftsinvandringen då det inte finns rätt utbildad arbetskraft. Det är märkligt att man inte stuvar om i budget och satsar på utbildning och kompetensutveckling för unga så man är rustad när konjunkturen vänder.

Visst ska man vara försiktig som Borg säger men för den sakens skull ska man använda pengarna rätt. Att investera u framtiden är mycket bättre än sänkt krogmoms

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.