Moderaterna låter Centern köra över Ask eller moderaterna körs över

Moderaterna låter Centern köra över Ask. Man kan också säga att moderaterna är överkörda i regeringen. Flera andra regeringspartier håller på att ramla ur riskdagen och M står fortfarande starkt.  Enligt uppgifter i media kommer regeringen idag att fatta beslut om migrationsdomstolens lokalisering till Luleå. Det har jag befarat och att det myglats om i tidigare bloggar.

Det är obegripligt att Moderaterna tillåter Centern köra över Beatrice Ask för hon som ansvarig för rättsväsendet skulle aldrig själv lägga en lokalisering till Luleå då domstolsverket anser att det är felaktigt.

Mina farhågor besannades tyvärr Per-Ola Eriksson(c), landshövding Norrbotten, har på något märkligt sätt fått gehör och kunnat utöva påtryckningar för att den ska ligga i Luleå.

Att justitieminister Ask inte lyssnat på Domstolsverket och de experter som finns inom rättsväsendet finner jag som osannolikt. Hennes ställning i moderaterna och regeringen är inte starkare än hon har körts över i regeringen

Domstolsverket, som är expertmyndighet och har ansvar för domstolarna, hade föreslagit Umeå i sitt yttrande.

Ett uttalat nej från statsrådet mot domstolsverket innebär att hon säger att hon inte har förtroende för myndigheten och dess bedömningar. Att en moderat skulle säga att vi inte litar på den myndighet som har yttersta ansvaret för domstolsväsendet skulle aldrig ske. Det ska ingen inbilla mig i alla fall.

Då rättsväsendet samtidigt är en av Moderaternas kärnfrågor och Ask alldeles för klok för att skapa en sådan konflikt inom sitt eget departement, tror jag hon har tvingats att vika ner sig. Nu får vi då se hur länge hon blir kvar. Hon kan väl bli landshövding här.

Jag tror också att de opolitiska tjänstemännen på departementet har samma förklaring om lämpligheten av domstolens lokalisering. Det blir spännande att se vilken förklaring man hittat för att föreslå Luleå.

Det är dock svårt att förstå varför Moderaterna har gått med på att Centern får köra över deras statsråd. Migrationsverket ville visserligen ha domstolen till Luleå men deras uppdrag rör inte domstolarna och de har svårt nog att klara det uppdrag som de redan har.

P-O Eriksson torde ha fått Centern att ställa veto mot Moderaternas förslag. Någon annan förklaring går inte att finna. Samtliga borgliga partier i Umeå har inte heller lyckats i sitt arbete

Beslutet om lokaliseringen till Luleå inte kommer att gynna den kompetensutveckling som behövs med ett juridiskt kompetenscentra. Närheten till Umeå universitet hade då nog varit en fördel.

Vore jag journalist skulle jag ägna mycken tid till att söka sanningen i detta fall. Det har som jag spekulerade i skett något när inte beslutet kom för en dryg månad sen som var meningen i alla fall enligt VK. Det här kommer inte att gagna de som vill ha asyl

6 kommentarer

 1. Bert Grahn

  Det rimliga är givetvis Umeå som säte för en migrationsdomstol. Att migrationsverket har mera verksamhet i Norrbotten kan inte vara stt starkt skäl för placeringen. Deras anläggningar flyttas mellan olika län och landsdelar oberoende av juridiken. Sedan tror jag nog att det inte enbart är centerns landshövding som lobbat. Kommunalrådet i Luleå (Pettersson S-märkt)är har säkert också medverkat. Eftersom politisk lobbying är en realitet i alla sammanhang frågar jag mig hur mycket Holmlund själv och vår tidigare landshövding agerat för Umeå. Frågan har ju varit aktuell en längre tid. Det räcker nog inte att enbart agera via sociala medier.

 2. Lennart Holmlund

  Svar till Bert Grahn (2012-05-03 09:06)
  Vi har varit mycket aktiva både från politisk nivå och från tjänstemmannivå och vi vet att vi har haft Domstolsverket med oss. Det är därför vi förvånas så mycket och vi har varit och hälsat på Ask

 3. Bert Grahn

  Låter lite enkelt att enbart ”hälsat på”. Som jag ser det är direkta uppvaktningar det som väger tyngst i sådana här sammanhang. Givetvis har personliga kontakter också sin betydelse. Jag gissar att Norrbotten har varit mycket aktiva i sin lobbying. Skulle vara intressant att kunna jämföra agerandet från Luleå respektive Umeå. Av intresse är också om aktuellt riksdagsutskott haft ärendet på sitt bord och hur de olika partierna där agerat.

 4. Lennart Holmlund

  Svar till Bert Grahn (2012-05-03 14:33)
  Vi har varit dit som alla andra och fått samma tid för uppvakning som alla andra. Dessutom har våra moderata kompisar i Umeå som har direkta ingångar gjort ett bra jobb så det är inte på uppvaktningar det beror utan jag är helt säker på att det är centerpartiet som är boven till detta.

  Jag känner ju tjänstemän på departementet som inte är politiskt tillsatta. Jag tror eller är helt säker på att Ask föreslog Umeå, men sedan hände det något när det för drygt en månad skulle upp till beslut i regeringen.

  Jag tror att även den här regeringen har ett samordningskansli där de olika partierna är representerade precis som det var när S styrde med stöd av V och Mp, med ständiga förhandlingar. Moderaterna kan ha ställts inför valet om att hamna i en regeringskris om inte centern fick sin vilja igenom

 5. Henrik

  Jag anser att Beatrice Ask har det som brukar kallas ”bondförnuft” och ser längre än alla så kallade experter.
  Det finns en massa flyktingförläggningar i Norrbotten. I Boden bland annat. De flesta med lite bredare perspektiv än Umeå anser nog bara att det är logiskt att migrationsdomstolen hamnar nära sin dagliga verksamhet.

 6. Lennart Holmlund

  Svar till Henrik (2012-05-04 07:56)
  Ja hon har bondförnuft men fick inte domstolen dit hon ville. Hon ville ha den till Umeå och därför säger jag att hon blev överkörd, överkäörningen kommer från centern och det har jag skrivit i flera bloggar och jag är förvånad över att Reinfeldt lät detta ska

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.