Jorden räcker inte till enligt världsnaturfonden….

Jorden räcker inte till enligt världsnaturfonden. Den biologiska mångfalden har minskat med 28 % i snitt sedan 70 talet. Överbefolkning och överkonsumtion hotar hela planetens framtid.

Man menar att Jorden hade behövt vara 50 procent större för att klara nuvarande nivåer på konsumtion och utsläpp.

Det hävdar Världsnaturfonden i sin årliga rapport. Beräkningar visar att år 2030 räcker det inte ens med två Jorden för att försörja människans aktivitet om vi inte ändrar kurs varnar WWF.

Det är ord och inga visor. Därför är det märkligt att det inte går att träffa överenskommelser i världen för hur man ska rädda Jorden. Kunskapen kan inte bara finnas hos WWF.

I dom klimatförhandlingar som skett har framför allt de rikaste länderna som USA satt sig emot. Man säger ju från WWF att det går att rädda planeten om man ändrar kurs. En kursändring skulle och säkert ge massor av människor jobb om man beslutade sig för att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle.

Fler jobb skulle även hjälpa till att bygga bort fattigdomen i världen. Det här går säkert bara man vill och jag vet inte men skulle tro att oljan och de fossila bränslena är en stor orsak, slöseriet med att kasta mat en annan.

Listan kan säkert göras hur lång som helst. En annan sak som dock är säker och det är den överkonsumtion som finns i världen där man lever på lånade pengar som syns tydligast nu i Greklamd men finns i många andra ländet. Det kan dessutom ska en oro som blir svårhanterlig. Det är svårt att förstå att så lite görs för att skapa framtiden och det finns inget kollektivt ansvar för framtiden

3 kommentarer

  1. TC

    Ett av de allra största problemen är när världen nu tror sig vara ”miljövänliga” när de ska ersätta bensinen genom att använda jordklotets begränsade odlingsbara mark till att odla bilbränsle, istället för att odla mat eller låta dessa marker vara betesmarker för boskap eller vara orörd natur så att även andra djurarter än människan kan leva fria på vårt gemensamma lilla jordklot! Att imprtera Etanol från Brasilien leder till att marker som vore perfekta som betesmarker istället används till att odla bilbränsle, samtidigt som boskapsägare tvinga etablera sig i andra delar av landet vilket ofta innebär att regnskog skövlas för att ge plats åt betesmark, och detta som direkt resultat av att svenska bilister ska kunna låtsas vara ”miljövänliga”! Att använda grenar rötter och toppar från skogsavverkning till att producera etanol är exakt lika vansinnigt eftersom dessa grenar och rötter… ju behövs som gödning för att ny skog ska kunna upp och ersätta den huggna skogen! Etanol, och de flesta ”biobränslen” utom biogas producerad ur avfall, som bilbränsle är faktiskt miljöskadligare än vad bensinen är!

  2. kurt björk

    Hans Rosling, Bland annat påpekar han att befolkningsökningen är en framgångssaga och att den snabba befolkningstillväxten kommer att ta slut cirka 2050 då jordens befolkning planar ut på drygt 9 miljarder människor, om världens ledare sköter sina kort rätt och bekämpar fattigdomen för jordens 2 miljarder fattigaste

  3. QA

    Bra att du tar upp det! Ett annat stort problem är att tillverkare av olika prylar inte har nåt incitament att spara på naturresurser genom att tillverka de mest hållbara produkterna, för då får de ju sälja nya produkter så sällan, ex.vis var nylonstrumporna när de första versionerna kom, för hållbara, ingenjörerna fick uppdrag att göra de lite skörare, se http://svtplay.se/v/2799923/dokument_utifran/glodlampskonspirationen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.