UFC,s ordf kastar sten när han sitter i glashus

UFC,s ordf kastar sten när han sitter i ett glashus. Jag blir mycket förvånad över Torbjörn Bergmarks agerande då han själv sitter i UFC och i KFUM när han kritiserar att vi agerar för att UIK fotboll räddas och även i fortsättningen ska kunna vara bland toppen i Svensk Damfotboll. Ett lag som länge varit i toppen i Europa

UFC har väl inte rosat marknaden i landet och är i tredje högsta serien efter detta år. Han tycker det är fel men för att vara ärlig har han nog tappat minnet. Utan kommunens agerande när UFC hade det som kärvast har inte UFC funnits idag.

JAG UPPREPAR UTAN KOMMUNENS AGERANDE HAR INTE UFC FUNNITS KVAR DENNA DAG.

Möjligen var vi lite naiva när vi byggde om fd Gamliavallen till en riktig fotbollsplan först med läktare och uppvärmd plan för att UFC skulle ha en plan godkänd för allsvenskan på hemmaplan här i Umeå. Vi har förädlat den under tiden men damfotbollen hade inte dessa krav även om jag vid det tillfället sa att dessa ombyggnationer kan få större betydelse för UIK

Kommunen har också satsat lika stora pengar på att KFUM skulle få den världskongress som man pratat sig så varmt för men som blev bortkastade pengar för Umeås skattebetalare.

UIK är en föregångare inom svensk damfotboll och har de senaste 10 åren florerat ute i de stora sportkanalerna sedda av oerhört många människor runt om i Europa.

Vi tror att de har chansen att vara bland de bästa i Sverige även över kulturhuvdstadsåret 2014 men tyvärr har damfotbollen svårare att få sponsorer trots att spelarnas löner många gånger är kaffepengar gentemot vad herrarna har även i lägre serier. Vad jag vet hade UFC I år flera miljoner mer i bidrag från fotbollsförbundet än UIK men det är ett bevis på bristande jämställdhet inom fotbollsförbundet.

Vi tycker trots dessa påhopp att damfotbollen kommer att ha ett gott marknadsvärde för Umeå oavsett vad UFC tycker och de har inte heller genom åren belastat skattebetalarna mer än just UFC. Rätt ska vara rätt och det är länge sedan UFC var i herrfotbollens finrum Allsvenskan.

När man gör olika typer av räddningsaktioner dyker det upp föreningar som tycker att ska en ha ska alla ha och det kan man ha förståelse för men vissa föreningar har olika värden ur marknads och varumärkessynpunkt och den här gången är det en sådan insats som kommunen gör.

Samma typ av diskussion kom även upp när kommunen tillät bland annat UFC få vara med och sälja arenanamnet på fd Gamliavallen trots att de nu är två serier under UIK i seriesystemet. Även den typen av stöd var det föreningar som reagerade emot och även partier som röstade emot. Samma sak dök upp när namnet på innebandyhallarna såldes och pengarna gick till elitklubbar som nyttjar dem

Nu stormar en del föreningar men den största insatsen kommunen gör har och är att se till att vi har anläggningar och där har fotbollen verkligen inte varit satt på några undantag med alla konstgräsplaner och inte heller innebandyn och alla hallbyggen, två sporter som delvis klagar tillsammans med UFC idag. Andra tycker också att det är fel att vår kommun är en av de kommuner som satsar mest av alla på fritid i hela Sverige och därför behövs alltid lite sans när man tar till släggan

16 kommentarer

  1. Torbjörn Bergmark

    Hej Lennart,
    Oj, vad du svingar till höger och vänster. Härligt, men lite i affekt tycks det ändå vara.
    Min debattartikel i VK handlar om Umeå FC:s ambitioner att ta sig tillbaka till eliten och vilka förutsättningar vi behöver uppnå.Och om det lönar sig att att hålla hårt i plånboken för en klubbledning.Den handlade inte om någon specifik klubbs ekonomi.
    Artikeln skrevs och lämnades för övrigt till VK dagen innan jag fick kännedom om att ni skulle skänka pengar till Umeå IK.

    Torbjörn Bergmark

  2. Undrande

    Det jag och nog många med mig inte förstår är hur Umeå Kommun kan gå in med pengar gång på gång till idrottsektioner som INTE kan sköta sin ekonomi.

    Lennart Holmlund, jag tycker du skall be och få att få gå igenom Umeå Ik Damfotbolls ekonomi från bakomvarande år och se hur man har skött det hela.

    Om en privatperson skulle sköta ekonomin som idrottslagen som du säger är ”ansiktet utåt för Umeå” så vill jag inte veta hur ekonomin kommer att se ut.

    De lag som är ansiktet utåt SKALL vara föredömmen på ALLA plan och inte bara sportsligt.

    Jag tror ”svensson” är less på att ett par få förunnat idrottare skall få leka på skattebetalarnas bekostnad.

    Nu är det dax att någon tar upp med Klubbarna hur man sköter ett bolag. MAN KAN INTE LEVA ÖVER SINA TILLGÅNGAR.

    Vad sänder det för signaler till dagens ungdommar. Skall föräldrarna gång på gång rädda sina barn med pengar tills de är 40-50 år???

    Om Umeå IK damfotboll har rent mjöl i påsen så tycker jag de gått kan redovisa hur de hamnat i denna situation. Vilka har fått tömma sina kassor för att ett gäng flickor skall kunna spela fotboll.

  3. Lennart Holmlund

    Svar till Torbjörn Bergmark (2012-11-06 10:45)
    Jag har läst artiekeln noga så jag står för det jag skriver. Av artikeln framgår att ni inte tycker att UIK ska ha bidrag och jag talade om för dig i lördags och har du velat har du kunat ändra i artikeln. Du gör sken av att ni altid skött ekonomin men det är inte sant. Utan kommunala insatser har UFC inte funits kvar.

    Vi tyckte ändå det var viktigt att rädda UFC för de har betydelse och nu gör vi detsamma med UIK för visst har de bekymer med ekonomin precis som ni hade men jag tror det är lättare och billigare at vara kvar än köpa sig upp

    UIK är väl den idrottsförening som synts mest i TV kanske lika mycket som alla andra förening i komunen de 10 sista åren och det har ett marknadsvärde. Kan väl säga att Mattias Larsson har inte redovisat alla motiv för beslutet

  4. Carina

    Glad över att UIK får hjälp, men tycker samtidigt att det är oerhört tråkigt och orättvist att många andra elitföreningar i Umeå inte får hjälp på samma sätt. Anledningen till att andra elitföreningar klarar sin ekonomi beror på att de inte kan betala ut löner till de idrottsutövande. Skulle löner utbetalas på samma sätt som inom fotboll och hockey så skulle de flesta föreningarna med elitverksamhet gå omkull första året.

    Känns oerhört viktigt att kommunen utarbetar en policy för vad som ska gälla kring stöd till idrottsföreningar så det inte blir på så lösa boliner och att den som tigger mest får mest.

  5. ulf

    Jag förstår delar av ditt resonemang LEnnart. Men utveckla gärna när du skriver att fotbollsförbundet ger mer pengar till herrfotbollen. det beror ju på att den drar in mer pengar. Så i det fallet är det svårt att dra upp jämdställdhetsaspekten. Eller vill du att staten ska gå in och bestämma hur idrottsförbund ska fördela sina intäkter. Uveckla gärna.
    För som det är nu fördelas intäkterna till klubbarna utifrån vad herr respektive dam sidan drar in. Således blir det betydligt mindre för damsidan.

  6. Lennart Holmlund

    Svar till ulf (2012-11-06 19:47)
    Jag vet att ett herrlag i div ett får upemot 300 000 mer än ett danlag i allsvenska för sina juniorsatsningar.

    Mycket av pengarna till idrotten kommer från staliga svenska spel och självklart ska staten då bestämma hur pengarna ska fördelas. Om man fördelar det enligt gamla nmormer så är alltid en fattig fattig för de pengarna är så stora gentemot andra intäkter

  7. Lennart Holmlund

    Svar till Carina (2012-11-06 18:10)
    Det är inte alls så lösa boliner som man säger. Det är de som tror att de är i högsta serien och att de har ett högre marknadsvärde än det har i verkligeheten. Träffade en del företagare i eftermiddag och de tyckte vi gjorde rätt och ville satsa mera på tjejer i framtiden

  8. Lennart Holmlund

    Svar till Tomas (2012-11-06 21:17)
    Kommer inte åt din länk. Men vi ser hur det går där inte kommunen ens ser till att det finns anläggningar som i Stockholm. Det finns även företag som sköter sin ekonomi dåligt och där blir det ackord och någon annans kund får betala. Idrotten ger också massor med intäkter til en kommun

  9. kola

    Lennart, det var Håkam Sandén som räddade för UFC, inte du. Du förfalskar historien. All heder åt Sandén, vanära över dig. Du sviker och baktalar en idrottsförening som sköter sin ekonomi och satsar på UMEÅ och dess ungdomar. Är du UMEÅS kommunalråd, eller vad är du. Egentligen?

  10. Ralf

    Jag tycker du och övriga som tog beslutet gör helt rätt!

    Umeå FC fick för att spela i superettan fick i runda slängar 4 miljoner i bidrag från Svenska fotbollsförbundet medan Umeå IK för att spela i Damallsvenskan får ca 700 000. När Umeå IK av Svenska spel blev belönade för att vara näst bäst i Damallvsvenskan på att släppa fram talanger fick man 75 000. Umeå FC blev å sin sida belönade med 250 000 för att de var näst bäst på att släppa fram talanger i Superettan . Detta togs inte ens upp i VK som orättvist. Men när Umeå IK som uppenbarligen har presterat bättre en Umeå FC under 2000-talet får mer sponsringspengar av kommunen då blir allting tydligen så orättvist.

    Vi lever fortfarande i ett samhälle där kvinnor räknas som mindre värda både i arbetslivet och inom idrotten. Kvinnors idrott är lika viktig och med samma mediabevakning så skulle den också vara lika intressant för allmänheten. Det har friidrotten och de flesta vinteridrotter redan visat. Men i fotbollen fortsätter den ensidiga bevakningen. Jag blir så glad när människor vågar stå upp för jämställdheten. Och jag är stolt över att tillhöra Umeå Kommun!

  11. Lennart Holmlund

    Svar till kola (2012-11-06 23:48)
    Du får ursäkta du vet inte vad du pratar om och jag vet precis hur och vad som gjordes och vad han gjorde. Jag känner de som kom in efteråt väl och de hade ett helvete att rätta till saker och sedan har det inte funnits någon Håkan Sanden heller och du syftar på en annan person och han rädde inte UFC. Möjligen speglade media det på det sättet.

  12. Karlsson

    ”UIK är en föregångare inom svensk damfotboll och har de senaste 10 åren florerat ute i de stora sportkanalerna sedda av oerhört många människor runt om i Europa.”

    De stora sportkanalerna? Sedda av oerhört många människor runt om i Europa?

    Det är diffust. Förklara gärna vilka de stora sportkanalerna är och vad ’oerhört många’ är.

    Ditt inlägg tyder på en favorisering av Umeå IK gentemot andra elitlag inom Umeå (exkluderat Björklöven). Inget fel i det – om det inte vore för de konsekvenser det får i din roll som kommunalråd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.