Några fakta inför kalla fakta

Angående Kalla Fakta om Sydafrika

Under apartheidregimens förtryck utestängdes den svarta befolkningen från stora delar av utbildningssystemet. Regimen ville att de svarta skulle vara billig och outbildad arbetskraft. När befolkningen i Sydafrika äntligen fick sin frihet var behoven av utbildning mycket stora.

Metall hade ända sedan tidigt 70-tal engagerat sig i sydafrikanernas frihetskamp och det var en självklarhet att ge stöd också i uppbyggnaden efter apartheid. Metall hade många kontakter med den sydafrikanska fackföreningsrörelsen.

När Nelson Mandelas regering beslutade att stärka sitt luftförsvar var Saabs flygplan JAS ett alternativ. I stora affärer med försvarsmateriel är motköp av olika slag regel. Den sydafrikanska regeringen ville att motköpen skulle leda till arbetstillfällen och stärkta utbildningsmöjligheter i Sydafrika. I november 1998 slog den sydafrikanska regeringen fast att JAS var enda kvarvarande kandidat. En del av motköpen vid JAS-försäljningen var att Saab skulle hjälpa till med yrkesutbildning i Sydafrika. I juni 1999 upprättades ett Memorandum of Agreement mellan Saab och Numsa (National Union of Metalworkers of South Africa). I ett första skede planerade Numsa att upprätta en egen industriskola, men senare bestämde man att istället etablera yrkesutbildning på den befintliga skolan Centurion College.
 
Stefan Löfven arbetade under 1998 och 1999 på Metalls internationella enhet och träffade flera gånger representanter från Numsa, både i Sydafrika och i Sverige. Vid ett tillfälle var Löfven med när representanter från Numsa var på studiebesök på en industriskola i Linköping.

Genom åren har hundratals sydafrikaner genomgått yrkesutbildning som exempelvis svetsning och CNC-bearbetning vid Centurion College, och därefter gått vidare till kvalificerade industriarbeten.

I juni 2000 var representanter från Numsa i Sverige. Då hade Stefan Löfven slutat på den internationella enheten och var chef för Metalls organisationsenhet. Han träffade ändå representanterna från Numsa i en timme. Därefter åkte representanterna från Numsa till Linköping, men då var inte Stefan Löfven med. Efter resan till Sverige skickade Numsa ett brev till Metall där man tackade för mottagandet och fruktsamma möten.

Rykten om oegentligheter har flera gånger florerat kring JAS-affären med Sydafrika. Stefan Löfven har på plats i Sydafrika tillsammans med Numsas ledning försökt reda ut om funnits någon grund för detta. Man kunde dock inte hitta något som tydde på att oegentligheter förekommit.
 

3 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Korruption är korruption.

    Svenska pengar förmedlas med motprestation att Mumsa ska påverka ANC att välja JAS.

    Saab — Metall — Mumsa — ANC — Sydafrikas regim.

    Smutsigt värre.

    Och kontraktet hade ju en klar punkt som påvisade allt plus en som var ännu värre som mörkades …

  2. Jonny Disenfeldt

    Korruption är korruption.

    Svenska pengar förmedlas med motprestation att Mumsa ska påverka ANC att välja JAS.

    Saab — Metall — Mumsa — ANC — Sydafrikas regim.

    Smutsigt värre.

    Och kontraktet hade ju en klar punkt som påvisade allt plus en som var ännu värre som mörkades …

  3. Björn

    Om uppgifterna i Kalla Fakta stämmer har Metall och Saab begått ett mutbrott. Det är tragiskt att Sverige fortfarande befinner sig på ett grottstadie när det gäller bekämpning av korruption. Svenska Freds efterlyser en sanningskommission och andra vill tysta ner ännu en korruptionsskandal i Sverige. Har svårt att se hur detta överensstämmer med grundläggande värderingar i en demokrati att man skall kunna köpa politiska beslut oavsett partifärg på de inblandade.
    Hälsningar
    opolitisk, men trött på utbredd korruption och naivitet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.