Stora utmaningar finns för 2013 för Umeå….

Stora utmaningar finns för 2013 för Umeå. God fortsättning på det nya året. I går började jag året men en bloggfri dag men så kör vi igång igen. Jag tänker redovisa vad jag tror blir de största utmaningarna för Umeå

Den största är ekonomin. Vi har visserligen säkrat upp lite genom att sätta av från 2012 års överskott men risken är stor att vi ligger i ett för högt kostnadsläge när vi ska göra budgeten för 2014 som dessutom är ett valår. Vi har ju en budget som bygger på regeringens prognoser på hur ekonomin utvecklas vilket är alldeles för högt har Anders Borg nu erkänt. Vi hade dessutom ett inte lagt dit löneökningarna för 2014 ca 70 miljoner och dubbelt upp för 2015. Vi brukar inte heller lägga ut volymökningarna för mer än ett år i taget. Det kommer för Umeå och alla andra kommuner att bli kärvt förutom några moderata lågskattekommuner som regeringen ger extra pengar till då kostnadsutjämningen genomförs där vi tappar 60 miljoner

En annan stor utmaning är att bostadsbyggandet måste öka om vi ska klara tillväxtmålen för ökar befolkningen så ökar intäkterna mer än kostnaderna ökar. Vi har mark som företag reserverat för att bygga bland annat på Sandåkern och jag tror att de gått ut utan att byggandet kommit igång och finns de bostadsföretag som vill bygga så måste markreservation återgå till kommunen så de som vill starta byggandet av lägenheter får köpa marken. I planarbetet måste bostadsbyggandet ha prio ett.

En annan stor utmaning är att klara av luftkvaliten i de centrala delarna om stan ska fortsätta att utvecklas. För detta krävs att arbetsplatsparkeringar försvinner och genomfartstrafiken tas bort och främst genomfartstrafiken för lastbilar och här måste vi instrument så att vi kan införa genomfartsförbud och att det kan kontrolleras.
p

Sist men inte minst ska all planering för kulturhuvudstadsåret vara färdigt och jag är övertygad om att vi ska klara det men det är ett stort åtagande med många aktörer. Jag tycker fortfarande att de privata initiativen är för få ich att de är dåliga på att se de vinster som de själva gör genom att vara med och sätta Umeå på kartan och sig själva.

Självklart hade det varit roligt om Benny Andersson och BAO la hit ett uppträdande och det finns flera artister som skulle vara intressant. Andra som borde ha stora saker på att vinna på arrangemang i Umeå är SVT, SR och gärna några av de kommersiella TV kanalerna En riktig dansbandsvecka i Täfteå,

Svensk travsport borde ta chansen att göra något extra då hästen är en gammal kulturbärare i Umeå. även idrottsrörelsen borde vinna på att marknadsföra sig som den stora kulturen idrotten och dess föreningar utgör. Jag tycker att flera inklusive de jag räknat upp borde vara vinnare på att delta i kulturhuvudstadsåret utan att det ska vara kommunala pengar med.

Det finns stora utmaningar för framtiden men i Umeå finns också bättre möjligheter än på de flesta andra orterna. Företag som vill utvecklas eller etableras har enorma möjligheter då Umeå har en kreativ och utvecklande miljö där det finns ett bra universitet som producerar duktig arbetskraft.

4 kommentarer

  1. Ola

    Kan helt enkelt vara så att de privata entreprenörerna har gjort en undersökning som visar att de varken på kort eller långsikt inte kommer att tjäna på det? Om det är så kanske kommunen också borde se över sin kalkyl på hur mycket Umeå tjänar på arrangemanget. Någon ska i slutändan betala och det är vi kommunmedborgarna som får stå för huvuddelen av kakan som finansieringen ser ut i dag.

  2. Jan Sandgren

    Bäste Lennart,
    I blogginlägget bekräftar Du mitt tidigare intryck, att Du i Ditt politiska arbete är starkt och snävt fokuserad på Umeås stadskärnas utveckling.
    Ditt, i det här stycket, snäva – åt pipsvängen alldeles för snäva – förhållningssätt är synd och faktiskt också en brist. Ser Du verkligen ingen utmaning i/inget behov av att politiskt och på annat sätt arbeta för en utveckling också av andra delar av kommunen än dess stadskärna, t ex Holmsund?
    Bästa hälsningar /Jan S

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.