Regeringen skattar extra på flygplatser….

Regeringen skattar extra på flygplatser. Idag är jag på en konferens som föreningen Svensk Flyg håller. Elmsäter försvar de mycket höga avlastningskraven på Svedavia. De är mycket höga mot vad många börsnoterade bolag har. Regeringen har avvecklat och sålt de olönsamma flygplatserna till kommunerna.

Hon tycker det är rätt att ta in dessa stora vinster till statskassan. De här pengarna som är hög vinst skulle i de flesta fall kallas skatt. Parkeringsavgifterna som staten tar är höga och som ingen annan kan ta ut och de allra flesta MÅSTE ta bilen.

Den stora avkastningen har regeringen använt till att sänka skatten för de som har det bäst och inte använt det till att bygga om flygplatser där har vi tvingats vara med och finansiera.

Trots att man gör så stora vinster så tvingas ändå regioner och kommuner bidra till investeringar. Jag tror att alla som sett Umeå Flygplats håller med mig att där har inte fastighetsägaren tagit sitt ansvar.

Motivet är att den flygplatsen inte har haft tillräckligt stor vinst. De pengarna har regeringen tagit och resten har investerats på Arlanda. Man tror inte att Arlandas resenärer kommer från andra platser och det känns som om man skulle tjäna mest pengar om flygplanen bara startade och landade

En kommentar

 1. Pernilla

  Kära Lennatr!!

  För att citera det du skrev ovan: ”Parkeringsavgifterna som staten tar är höga och som ingen annan kan ta ut” så vill jag upplysa dig om att parkera på Umeå flygplats kostar 95:-/dygn. (135:- med motorvärmare)

  Men UPAB, vars moderbolag DU sitter som ordförande i, debiterar hela 150:-/dygn. Då är inte det mitt i centrum, för där kostar det hela
  200:-/dygn

  Alltså, du kastar skit på Staten som tar hutlösa parkeringspriser, men den stora boven är du själv som debiterar mer än 50% -100% högre pris.

  Städa upp på din egna bakgård innan du gnäller på andras bakgårdar.

  /Pernilla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.