Andra sjuklöneveckan tar vi (S) bort.

Andra sjuklöneveckan tar vi (S) bort. Arbetsgivarna fick ansvar för två sjuklöneveckor vid krisuppgörelsen 1992. Nu vill vi ta bort den andra veckan och att staten ska betala den och inte arbetsgivaren.

Många arbetsgivare är rädda för att anställa på grund av den och det innebär självklart svårigheter för människor som
varit sjuka att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Nu säger KD och C att man vill avskaffa den och Fp velar och moderaterna vill ha den kvar. Moderaterna bestämmer i regeringen men vill KD och C avskaffa sjuklöneveckan är det bara att rösta med Socialdemokraterna. Så långe man inte röstar för avskaffandet så är man emot och då är det bara läpparnas bekännelse att man vill avskaffa andra sjuklöneveckan

3 kommentarer

 1. Karl Gustav Qvarfordt

  HAR MEDBORGARNA REDAN GLÖMT?

  När de TVÅ första veckorna av sjuklönen skulle betalas av arbetsgivare på 1990-talet, så förhandlade arbetsgivarna fram en öronmärkt rabatt på hela 7 PROCENTENHETER, vilket motsvarade ca 15-16 PROCENT av den dåvarande arbetsgivaravgiften.

  Den dåvarande sjukfrånvaron var vid denna tidpunkt ca 4,2% för hela riket.

  Arbetsgivarna gjorde alltså i de flesta fall en stor vinst på att ”ta över”, dvs. sköta utbetalningarna. Det har aldrig varit fallet att arbetsgivarna fick betala för sjuklöneveckorna! De har bara skött utbetalningarna till sina anställda! Pengarna kom från den generösa och öronmärkta rabatten på arbetsgivaravgiften! Det handlar om skattepengar.

  Om man nu planerar att ta bort en sjuklönevecka, vilket några partier föreslår, så flyttas utgifterna åter till skattebetalarna. Om arbetsgivaravgiften då inte höjs med ca 4-6 PROCENTENHETER så blir det löntagarna som än en gång får betala och arbetgivarna får ytterligare skattesänkning på belopp för många miljarder per år.

  Karl Gustav Qvarfordt

 2. Hasse

  Att det skulle bli fler anställda hos företagen om kostnaden för andra veckan tas bort från arbetsgivarna som KD påstår är ett av det dummaste jag hört .
  Att orderstocken hos företagen skulle öka om kostnaden för sjuklönen sänks är det väl ingen som tror på .
  Detta förslag är lika dumt som att sänka restaurangmomsen , det gav inte heller fler jobb .

 3. Erik Jonsson

  Det kan finnas poäng med att låta företagen betala under en tid. Tänker på incitament att förbättra arbetsmiljön och att vara på ”tå” när någon börjar vara sjuk ofta. Att låta staten ta hela ansvaret kan vara att gå tillbaka i tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.