Dödsstöden för regionalpolitiken kommer. Regeringen…

Dödsstöden för regionalpolitiken kommer.
Regeringen har nyligen sagt att man skall se över de regionala utvecklingsmedel, detta är medel som idag finns i regionerna och gör mycket nytta både i projekt som utvecklar vårt näringsliv och i direkt investeringsstöd till företag.

Västerbotten har idag regionala utvecklingsmedel motsvarande 126 miljoner per år, våra tre grannlän har ungefär lika mycket, Stockholm har som jämförelse 8 miljoner.

Pengarna är med andra ord en hjälp för mer glest befolkade län med lägre befolkningstillväxt eller ibland minskande befolkning att kunna motverka detta. Dessa medel är också större här då EU lagt mer pengar i norr för att vi skall kunna utveckla vårt näringsliv. Dessa pengar används som medfinansiering till EU-medlen.

Det regeringen nu gör är att man med olika svepskäl vill se över hur dessa medel fördelas och därmed kunna flytta dem till mer tättbefolkade regioner med fler möjliga borgerliga väljare.

Vi vet idag inte hur regeringen kommer att fördela dessa då man hittills mörkat resultatet, men de diskussioner om parametrar som hittills förts pekar mot stora minsknngar i norr.

Kombinerar man förändringar i de regionala utvecklingsmedlen med omfördelning av EU-medlen som diskuteras kan detta leda till att de fyra nordligaste länen förlorar flera miljarder de närmaste åren.

Frågan är: Hur agerar de borgerliga från norr och hur agerar Centern som i alla fall säger sig stå för att hela Sverige skall leva? Det här är den slutliga dödsstöten för Svensk regionalpolitik

En kommentar

  1. Lilly Bäcklund

    Ska bli intressant att följa och ta del av hur den högerstyrda regeringen agerar i denna fråga, men det blir väl som vanligt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.