Regeringen har ansvar för mobiltäckningen…

Regeringen har ansvar för mobiltäckningen
Regeringen måste ge tydliga direktiv kring mobiltelefoni och IT

En väl fungerande digital infrastruktur är precis som järnvägar, vägar, elnät och bostäder en grundläggande del i samhällets infrastruktur. Att mobiltelefoner och datorer ska gå att använda i hela Sverige är en förutsättning för jobben i framtiden, dagens situation duger inte.

Västerbottens befolkning och företag har rätt till fungerande IT och mobiltelefoni med hög kapacitet, så ser det inte ut idag.
Många upplever dessutom ytterligare försämringar i takt med att datorer och smarta telefoner erbjuder allt fler tjänster. Det är inte bara bristen på master som ger stora kapacitetsproblemet, det är också flaskhalsar i IT-infrastrukturen till och från masterna som ger bekymmer, det behövs därför höga hastigheter i bredbandsnäten i hela landet.

Vi Socialdemokrater kommer i regeringsställning att vidta de åtgärder som behövs för att åtgärda de brister som följt av nuvarande regeringens handlingsförlamning.
Regeringen måste ge tydliga direktiv till Post- och Telestyrelsen, så att PTS tar ansvar för tillsyn och utveckling av marknaden. Reglerna måste ändras så att vite ska utdömas för operatörer som inte lever upp till vissa krav.
Vi ser ett tydligt samhällsansvar där marknaden inte klarar detta, regeringen måste ta sitt ansvar.
Framtidens Sverige behöver ett regeringsskifte år 2014.

Uttalande antaget på Socialdemokraterna i Västerbottens distriktsårskongress i går

2 kommentarer

  1. John

    Så länge Telia sitter på äganderätten av huvuddelen av infrastrukturen så blir det så här. PTS har vidtalat dem en mängd ggr men de förhindrar och förhalar så att andra operatörer inte får tillgång till master etc. Det är så det är men du vill ju behålla Telia som de är, de är ju så bra, eller hur?

  2. LENNART HOLMLUND

    Svar till John (2013-04-15 07:26)
    Det måste vara varje bolags skyldigt att sätta upp master för sina kunder och inte luta sig mot andra bolag oavsett om det är Telia eller något annat.

    Vid roming går självklart de egna kunderna först. Den enda åtgärd som hjälper tror jag är att alla bolag går ihop och bygger ett nät som alla operatörer får köpa trafik på. Bygga pararella nät kostar för mycket och bolaget ska i så fall tvingas bygga ut ett nät som täcker hela landet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.