Inget i budgeten för att klara välfärden….

Inget i budgeten för att klara välfärden. Det är ingen hemlighet att Sveriges kommuner och landsting har det oerhört jobbigt ekonomiskt och inga nya pengar i budget. Vilket gör att de flesta kommunerna tvingas skära i verksamheterna.

Kommunerna har en garanti av att få 115% av medelskattekraften i den så kallade påsen men det räcker inte till på långa vägar. Man har även tillfört mer arbetsuppgifter utan nya pengar.

Det blir fler och fler som behöver insatser inte minst äldre där det finns stora volymökningar när vi lever längre och längre och andelen barn ökar också. Det blir färre och färre som jobbar i andel av befolkningen och då är det färre som ska försörja fler den så kallade försörjningskvoten.

Regeringen har å sin sida sänkt skattebasen genom bland annat en massa jobbskatteavdrag som gått till de som tjänar mest, många har fått skattesänkningar mer än vad en lågavlönad tjänar. Man har smugit in platt skatt.

Till och med moderatstyrda kommuner och landsting har höjt skatten och när kommunalskatterna höjts slår det hårdast mot de lägst avlönade. Det har införts även en massa andra avdrag som dränerat inkomsterna som staten borde ha haft till kommuner och landsting och välfärden.

Kommuner och landstig skapar även jobb eftersom mycket av verksamheterna kräver mycket personal så en satsning på kommunerna har gett många nya jobb och kommuner och landstingsanställda har även många lågavlönade kvinnojobb så satsningar på kommuner så de kan höja lönerna har även varit en satsning på jämställdhet.

Jag har skrivit om ett stålbad för oss i Umeå men det har alla kommuner. Vi i Umeå satsar mycket mer än de flesta andra kommunerna och om jag klarar av det så har jag senare tänkt lägga ut några bilder på detta på min blogg.

Vi satsar ungefär 13 % mer än snittet på alla Sveriges kommuner när vi tittar på all verksamhet enligt modellen om standardkostnader som definieras på följande sätt
Standardkostnaden är den kostnad som kommunen skulle
ha om man bedrev verksamheten vid en genomsnittlig avgifts-, ambitions- och effektivitetsnivå och med hänsyn till de egna strukturella faktorerna enligt kostnadsutjämningen.

Krångligt men så är det,. Vi gör det och vi kan för vi har en mycket hög skatt höst av de större kommunerna och jämfört med andra och vi har intäkter från Stornorrfors kraftverk

En kommentar

  1. Arne Lövquist

    Jag håller helt med dig Lennart. Jag blev så arg då jag igår kväll i Rapport såg Knutsson kommentera Vårbudgeten. Han gladdes över att Mp nu stöder Regeringen i en del frågor. Dessutom så sa han att före valet kommer flera skattesänkningar för de som jobbar. Vem ska betala dem?
    Jag är mycket rädd för vad som händer om denna Regering får fortsätta. Då kommer klyftorna att fortsätta att öka och vi blir mer och mer likt USA, att var och en får betala för sig själva.
    Detta vansinne och slöseri med våra skattemedel och gemensamma egendomar måste upphöra.

    Jag hörde att Bilprovningen i Piteå är sålt för under 400.000 med lokal och inventarier, då det rätta priset borde varit ca 5 miljoner. Jag antar att det gjorts lika dåliga affärer i resten av landet.
    Har alla som gjort dessa affärer gått i samma skola som Filippa Reinfeldt, som reade ut sjukhus och vårdcentraler i Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.