Vi vet att det går att åtgärda arbetslösheten….

Vi vet att det går att åtgärda arbetslösheten. Vi har haft både partikongress och distriktskongress och nästa all diskussion handlar om att ordna jobben och minska arbetslösheten. Om folk är i jobb ökar välfärden och för att Kina ta jobb behövs utbildning för detta

I helgen gjorde vi följande Uttalande på vår distriktskongress.
Socialdemokraterna i Västerbotten
Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020

Vi socialdemokrater sätter jobben i fokus, eftersom arbetslösheten är frihetens motsats. Efter snart sju år med en högerregering har arbetslösheten ökat och sysselsättningen minskat. Det är ett enormt misslyckande.
Vårt mål är därför att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

Det är ett djärvt och ambitiöst mål. Men att inte anta utmaningen är att förneka att problemet finns. När vi vinner valet 2014 kommer vår politik att samlas runt den målsättningen. Alla frågor kommer att prövas utifrån hur de bidrar till att öka sysselsättningen och minska arbetslösheten.

2 kommentarer

  1. Neothereal

    Jag vet inte om du läser kommentarer, men mitt förslag är att låta Arbetsförmedlingen omvandlas till ett ”bemanningsföretag” så att deras uppdrag blir att mer aktivt leta anställningar/uppdrag år de arbetslösa! Arbetslösa bör då ”anställas” av ”bemanningsföretaget” Arbetsförmedlingen och ges en gemensam grundersättning plus en behovsprövad tilläggsersättning, men ges avtalsenlig lön då de hyrs ut, erbjuds ”praktikplats”…, eller placeras i ”åtgärd”! Styudenter måste ges åtminstone samma villkor som arbetslösa och alltså ges samma grundersättning som de arbetslösa, men dock som längst under 12 terminer och utan möjlighet att ansöka om den behovsprövade tilläggsersättningen! Det är omänskligt att tvingas låna för att ens ha råd med mat!
    Skattesystemet måste förändras så att motsvarande grundersättningen till arbetslösa o studenter bör vara skattefri för alla, medan inkomster därutöver varje månad bör beskattas med en platt skatt på max 50 %!
    Datoriseringen och robotiseringen innebär att det kommer krävas att allt färre arbetsuppgifter behöver utföras av människor, och detta samtidigt som befolkningsmängden ökar kraftigt, så det är ett oundvikligt krav att normalarbetstiden måste kortas från 8 till 6 timmar per dag och det då blir naturligt att schemalägga 6 + 6 timmar per arbetsdag vilket ökar Sveriges konkurrenskraft eftersom vi då producerar mer per arbetsdag än idag! Detta finansieras genom att timlönen höjs, vilket kompenseras med sämkt arbetsgivaravgift, och kombinerat med att motsvarande grundersättningen till arbetslösa o studenter är skattefria för alla varje månad garanterar att lågavlönade, men även arbetsgivare, inte förlorar en enda krona trots 2 timmar kortare arbetstid varje dag! 6 timmars arbetsdag innebär även effektivare och felfriare anställda, plus minskad arbetslöshet och sjukfrånvaro vilket möjligör skattesänkningarna!
    Sjukvården, men även den skolpliktade grundskolan som bör inkludera gymnasiets behörighetsgivande kurser, bör förstatligas!

  2. Johan

    Oroar mig lite över dom ambitiösa målen dock, för dom har ju en oerhört simpel lösning som ser bra ut i statistiken… Utöka den offentliga sektorn med mer eller mindre meningslösa skattefinansierade låtsasjobb tills vi har 100% sysselsättning. Sedan om det är hållbart och vettigt är ju en annan femma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.