Regeringen och MP begränsar självstyret….

Regeringen och MP begränsar självstyret. Det är ett stort ingrepp i det kommunala självstyret att Sveriges kommuner ska tvingas ta emot ensamkommande asylsökande barn och unga från den 1 januari nästa år.

Från den 1 januari nästa år ska
landets kommuner kunna tvingas ta emot
ensamkommande, asylsökande barn och unga. Förslaget om en tvingande lagstiftning innebär att Migrationsverket utan speciella skäl ska kunna placera barnen i vilken kommun som helst, och
kommunerna ska inte kunna överklaga besluten.

Antalet barn har ökat och det är många kommuner som har avtal. Jag vet inte vad det beror på men avtal med staten brukar inte vara bra avtal då man aldrig får kostnadstäckning. I många kommuner som här i Umeå är det dessutom bostadsbrist så det finns inga boenden för dessa barn och unga.

Det är dessutom 231 kommuner som har avtal med Migrationsverket och de som inte redan har avtal anser att man inte har varken kompetens eller förutsättningar för att göra det.
Jag är helt säker på att SKL motsätter sig den här typen sv tvång. Det måste vara galet för flyktingarnas skull att tvingas till en kommun där man inte bedömer att man har kompetens att ta emot ensamkommande asylsökande barn och unga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.