Visst går det att göra något åt arbetslösheten….

Visst går det att göra något åt arbetslösheten. Idag har vi massarbetslöshet i Sverige. Ungdomsarbetslösheten är bland de högsta i Europa. En hel ungdomsgeneration känner sig utanför trots att de inget hellre vill än jobba och skaffa sig ett eget liv med ett eget hem.

Vi har ett program för detta när vi får ansvar för regeringsmakten då alla ska i jobb eller utbildning inom 90 dagar. Vi har i Umeå prövat detta och vet att det går. Det började med att Baltic gruppen skänkte 20 miljoner till kommunen för att vi skulle ordna jobb åt unga och resultatet var positivt. Vi gjorde detta trots att arbetsmarknadspolitiken är statens ansvar. De flesta kom i jobb eller utbildning sedan ungdomsjobbet var klart.

Det finns även idag brist på folk inom vissa yrken men inga utbildade för de jobben. Det skulle gå om viljan fanns att starta till exempel bristyrkesutbildningar som är en billigare åtgärd på sikt än att folk går utan jobb

4 kommentarer

  1. Neothereal

    Ungdomsarbetslösheten är enbart 6,7 procent! Politiker bör lära sig att det är stor skillnad på att vara arbetslös och att vara arbetssökande! Heltidsstuderande och heltidsarbetande som söker extrajobb bör inte som idag anses vara ”arbetslösa”!
    Arbetslösa bör ”anställas” av ”bemanningsföretaget” Arbetsförmedlingen och ges en gemensam grundersättning, plus en sökbar behovsprövad tilläggsersättning, men avtalsenlig lön då de hyrs ut eller placeras i ”åtgärd”! Detta skulle eliminera utanförskapet samtidigt som Arbetsförmedlingens uppdrag blir mer tydligt inriktat på att ordna jobb eller uthyrningsuppdrag till sian anställda!
    Alltför få vågar riskera att eventuellt misslyckas med universisitetsstudier och då stå där med en gigantisk låneskuld, men utan examen, som omöjligt kan betalas tillbaka med försörjningsstödet i FAS3 eller minimilönen i S påtvingade ”välfärdsjobb”! Studenters villkor måste därför bli åtminstone lika bra som arbetslösas villkor, alltså ges ersättning, inte låneskuld, motsvarande arbetslösas grundersättning men utan möjlighet att söka behovsprövad tilläggsersättning och under max 12 terminer!
    Jag utgår ifrån att de låglönejobb/”pysselsättning” Umeå kommun ”erbjuder” unga, åldersdiskriminering mot lika arbetslösa men äldre än 26, arbetslösa ger avtalsenliga löner?

  2. Neothereal

    Datoriseringen o robotiseringen o effektiviseringen innebär att det finns allt färre arbetsuppgifter som måste utföras av människor, och detta samtidigt som befolkningsmängden ökar, så den enda oundvikliga lösningen för att ha ens en chans att minska arbetslösheten är att NU sänka normalarbetstiden till 6 timmar per dag! Det blir då självklart att schemalägga 6+6, alltså 12, istället för 8 timmar per arbetsdag, vilket ökar Sveriges konkurrenskraft eftersom vi producerar 12 istället för 8 timmar per arbetsdag! Detta finansieras genom att höja timlönen, vilket kompenseras med sänkt arbetsgivaravgift, vilket blir möjligt eftersom samhällets kostnader för arbetslöshet o sjukfrånvara o utbrändhet minskar men även kostnaderna för pensionerna minskar eftersom fler då orkar ta ut pension flera år senare, och eftersom inkomster motsvarande arbetslösas grundersättning måste vara skattefria varje månad eftersom det är självklart att man ska kunna försörja sig själv innan man tvingas ”försörja” andra, så innebär det att lågavlönade inte förlorar en enda krona trots 2 timmar kortare arbetsdag och även arbetsgivarnas kostnader blir minimala tack vara sänkningen av arbetsgivaravgiften plus att de anställda blir effektivare och felfriare och friskare! Den inhemska marknaden ökar då dessutom eftersom färre tvingas leva i bidragsberoende fattigdom och har istället en egen inkomst och kan därmed beviljas bostadslån o billån… vilket ökar efterfrågan i den inhemska svenska ekonomin!
    En sänkning av normalarbetstiden är alltså både ett absolut nödvändigt krav och innebär enbart kostnadsfria fördelar, och med största sannolikhet mer inkomster för samhället…!

  3. Victor Jansson

    Med våra höga ingångslöner och hårda arbetsmarknad, som är väldigt oflexibel, så är det inte konstigt att arbetslösheten är hög. Större reformer krävs, idag avråds småföretagare att anställa personer, för det för med sig så många ekonomiska risker och det är ändå därifrån de nya jobben ska komma.

    Sen finns det problem ur den svenska modellen där arbetslösa lämnas utanför förhandlingarna. Bara i veckan förhandlade exempelvis transport för att få större restriktioner på nyanställningar. Avtalsrörelsen har fört denna strategi för att nå högre löner i 20 år nu. Om företagen inte anställer nya personer blir det såklart mer över till de som idag arbetar.

    Det är mer övergripande problem detta. Sen har vi såklart ett stort exportberoende och en enorm finanssektor i Sverige. Båda drabbades hårt av finanskrisen och har haft svårt att återhämta, vilket ligger utanför regeringens ansvar. Man kan väl visserligen tumma på överskottskraven, vilket föreslagits i närliggande nyhetscykel, men det kan ha andra förödande konsekvenser. Första fokus nu bör ligga på att hålla företagsskatten konkurrenskraftig så att när ekonomin kommer igång igen (vilket den inte lär göra på ett tag, vi är på väg in en till lågkonjunktur nu) så har vi goda statsfinanser med låga skatter för etablering (och blir således en åtråvärd investering med tanke på nuvarande kris natur i Europa, den berör helt enkelt flertalets staters bristande ansvar i sina statsfinanser). Därtill har vi även ett kommande budgetunderskott 2015-2019 med skäl av ökad press på offentliga tjänster av en åldrande befolkning.

    Lättaste vi kan göra idag är att öka flexibilitet på arbetsmarknaden, genom att luckra upp arbetsmarknadslagstiftningen och vi borde med all rätt gå ifrån det som kallas ”den svenska modellen”. Det har inte direkt tjänat Sverige väl de senaste 30 åren. Skapar ökad löneseghet, sega återhämtningar och en avtalsrörelse som förhandlar bort unga och arbetslösa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.