Folk flyr många kommuner i Sverige. Det…

Folk flyr många kommuner i Sverige. Det finns många kommuner som minskar kraftigt i antal innevånare och resultatet blir att orterna tynar bort och så här ser set ut i befolkningsminskning sedan 1970.

På 10 i topp med minskning är Åsele 44%, Pajala 42 % Överkalix 42 % Sorsele och Bjurholm har en minskning på 38% på samma tid. Jag tror att vi är på väg att i närtid få ännu fler kommuner som inte kommer att klara sig. Den största orsaken till att folk inte har bor kvar beror på att man har inte ett jobb att gå till eller måste pendla långt.

Det är det som hänt de senaste 60 åren. Men ibland glömmer man bort att kolla hur mycket folk fanns det i dessa kommuner för hundra år sedan eller 1900 och det skulle inte förvåna mig om det bara var 100 personer som bodde i Åsele kommun och kanske lika många i Dorotea men har inte hittat siffrorna ännu

Det finns de som helst vill bo på landet men det blir svårare och svårare inte minst för att äga en ny bostad. Jobb och egen försörjning är det viktigaste för alla men viktigare för unga och där finns även behovet av dagis och skolor men med få barnfamiljer finns inte den möjligheten. Dagarna blir även långa om det ska pendlas längre sträckor till jobbet.

Det är inte alls säkert att det är slut med befolkningsminskningen då fler och fler vill bo i städer både för jobbens skull men även för stadens utbud. Städerna i hela världen förtätas också inte minst med målet om ett långsiktigt hållbart samhälle. Det finns många olika utmaningar för framtiden.

3 kommentarer

  1. Mange

    Du glömmer en del faktorer varför folk flyr från dom mindre kommunerna, en stor del varför folk flyttar till eller närmare större städer är för sjukvården som kraftigt har blivit sämre.
    Och nu ska du inte skylla allt på den sittande regeringen utan Umeå kommun har till stor del dragit ner allt vad som heter sjukvård i tex Åsele.

  2. Arne Andersson

    Helt rätt analys Lennart. Det är ju bara så att en kommuns existensberättigande hänger på ett antal faktorer.
    Först har vi tillgången på arbetstillfällen, så kommer bostadsfrågan samt frågan om dagis och skolor.

    Att då våra inlandskommuner har att hantera en alltmer åldrande befolkning med dyra kostnader för omsorg parat med vikande skatteunderlag, den ekvationen går ej ihop. Att höja kommunalskatten för att få in mer pengar i kassakistan låter ju sig ej göra på grund av den redan extremt höga kommunalskatten i inlandskommunerna.

    Då återstår bara för inlandskommunerna att slå sig samman för att minska de administrativa kostnaderna att på så sätt överleva.

  3. LENNART HOLMLUND

    Svar till Mange (2013-05-16 15:44)
    Du har helt fel och det visar alla undersökningar. Folk flytatr där de kan få jobb och ett tikt liv på sidan med bra kulturliv har större betydelse än vad de allra flesta tror. Det senare gäller främst kvinnor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.