Kommer det snart bobubbla i Sverige ?

Kommer det snart bobubbla i Sverige ?Det siar storbanken Commerzbank om. Bostadspriserna i Sverige och Finland har stigit i 10 år.

Nu kan det vara dags även i Sverige spår banken. Visst är priserna höga och har stigit mycket och det är svårt att förstå hur folk får låna så mycket och vilken hyra man får
Allt ska betalas.

2 kommentarer

  1. KEMK

    Eftersom det inte längre ses som en rättighet av våra styrande politiker att ha nånstans att bo, och knappt byggs några allmännyttiga hyreslägenheter, är det väl knappast sannolikt att priserna på bostadsrätter lär sjunka, iaf inte i storstadsområdena. Tyvärr.

  2. Camilla Kich Noren

    Jag bodde i en förort till Dallas, TX fram till 2010 och arbetade som fastihetsmäklare och bolånemäklare. Vi klarade oss med nöd och näppe gneom den första krisen på 80 talet när sparbankerna köptes upp av enskilda och små bolag för att sedan köras i grunden via fastighets lån.
    Vi såg precis samma utveckling igen under början av 2000 talet och undrade, medan bankerna och Fed Reserve försäkrade oss om att allt var under kontroll. Det var lättare att låna $200,000 för att köpa ett hus än att låna $25,000 för att köpa en bil. Säkerheten i fast egendom ansågs vara superb, även om den hackades i småbitar. Många undrade över relationen mellan bankerbas lån och tillgångar men allt välsignades av the Federal Reserv Bank. Många blev oerhört rika och så brast bubblan och syndabockar skulle korsfästas. Man la skulden på de nya s.k. subprime lånen och alla mäklarana som hade förmedlat dem till de oskyldiga låntagarna.
    Men det var inte den hela bilden. Det var något annat som hände. Folket själva som alltid hade sett på bankerna med ett slags religiöst tillit började tappa förtroendet och flyttade sina tillgångar främst till cooperativa finance bolag, Credit Unions och skar ner på konsumptionen av marginella ting. De strukturerade om sina lån med variabla räntor och bet ihop tänderna som folk för det mesta gör.
    Under tiden föll bankerna, den ena efter den andra. Till sist var det bara ett par tre stora banker kvar och lugnet la sig på marknaden. De la om sin investeringspolitik och
    Flerfamiljhus växte upp som svampar ur jorden och folket andades ut.
    Varför byggs då inte flerfamiljshus i Sverige? Varför går de små byggnadsfirmorna i konkurs? Kan det vara att spelet pågår bakom kulisserna på precis samma sätt även här. Spåren förskräcka alla leder in och inga leder ut. Det är viktigare än någonsin att vi får bort den här regeringen i nästa val. Sysselsättning, infrastruktur, ungdomsarbetslöshet, när jag ser hur skattepengarna går till bolagsvinster utomlands blir jag rädd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.