Det måste till regler på arbetsmarknaden….

Det måste till regler på arbetsmarknaden. LO har släppt en rapport som visar på vad som händer i dag då företag kommer hit och tar jobben med låga löner. Nedan följer ett citat ur text TV

Genom att använda olika EUländers skatter och avgifter kan företag i Sverige nästan halvera sina arbetskostnader. Det här skapar snedvriden konkurrens och är ett hot mot svenska företag som skattar här hemma.

Det hävdar LO som tar upp problemet i en rapport som släpps . LOrapporten visar hur företag kan använda EU:s fria rörlighet för att skapa paketlösningar med lägre skatter.

Till exempel kan ett företag som
verkar i Sverige vara skrivet i Irland och hämta personal från Polen, enligt Claes-Mikael Jonsson, jurist hos LO.

Man betalar arbetsgivaravgifter i
Irland som är 12 procent, jämfört med 32 procent i Sverige. Och, i Polen är inkomstskatten en egenavgift, det är upp till arbetstagaren att betala den,
säger Claes-Mikael Jonsson.

Företagen kan alltså sänka sina
kostnader ordentligt. Det sker utan
att man bryter mot svenska
kollektivavtal, eftersom avtalen
reglerar bruttolönerna utan att se
till avgifterna i andra länder.

Främst sker det inom transportsektorn, enligt Jonsson. -Transportsektorn håller på att falla söder på grund av den här typen av konkurrens.

Så här får det inte fortsätta. Det är inte det som kan vara meningen med den fria rörligheten. Det här är lönedumpning och att löntagare utnyttjas och handlar om slavhandel under de förhållanden som finns. Om det funnits en vilja att rätta till problemen har det redan varit gjort. Vi har massarbetslöshet och skatter försvinner ut ur landet. Jobb som utförs i Sverige ska beskattas här och jobben ske enligt svenska avtal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.