Det byggs alldeles för få bostäder i hela…

Det byggs alldeles för få bostäder i hela landet. Det fattas även lägenheter i Umeå och det går inte bygga små lägenheter i en stad . Det beror främst på reglerna om buller. Det går inte bygga med tyst sida när det gäller ettor och tvåor.

Det går inte med små lägenheter och att du ska kunna sova med öppet fönster. De som hitta på dessa regler vet inte hur det ser ut i verkligheten. Då blir det inga små lägenheter i några städer. Unga människor tvingas bo kvar hemma. Attefall har sagt att man ska ändra reglerna för att få igång byggandet men det kommer att stoppas av centern och miljödepartementet

3 kommentarer

 1. Bengt Albinsson

  Byggindustrin har länge intresserat sig för planfrågor, bygglov och allmänhetens rättigheter till en demokratisk process kring gestaltningen av våra bostadsområden. Byggindustrin borde fokusera på de byggkostnader som finns i produktionen. Försök att förstå att ungdomar inte ska tvingas att bo i dåliga lägenheter. Det går visst att bygga små lägenheter med god kvalité i staden. Förklara istället varför det kostar mer att bygga en trerums hyreslägenhet än en femrumsvilla. Förklara varför kakel, klinker, köksinredningar och exempelvis Electrolux hushållsmaskiner är mer än dubbelt så dyra i Sverige som i Polen.

 2. Peter

  Ett annat problem är att dom lägenheter som byggts i umeå har oftast varit köpes lägenheter som måste lägga ut några miljoner för att kunna köpa & det går inte om man är ensamstående låginkomsttagare!

  Hyresgäster missgynnas också dom fördelar som folk som äger lägenheten har då det mer är som att bo på hotell & hyreshöjningarna i en köpes lägenhet är väldigt små mot för en hyreslägenhet då man måste betala för vinsterna till hyresbolaget!
  Men borde det inte gå att bygga fler 2or på till ex Ersboda som ska vara säkra från buller eller handlar det mesta om att bygga bullerfria lägenheter inom stan?

  Sen så har vi ju det där med vinster också då kommunens bolag till ex bostaden måste gå med vinst pga en ny lag & tidigare skulle dom inte gå med vinst det trissar väl upp priserna en del?
  Även det där att staten slutat att subventionera har väl också bidragit en hel del till hyreshöjningar!

 3. Peter

  Mycket innehållsrikt inlägg Bengt!
  Kanske någon annan kan förklara varför det bara sattsas på kortsiktiga vinster inom hyresbranchen vilket det här med bostadsrättslägenheter är då bolaget som byggt lägenheterna får igen byggkostnaden på en gång samt att det bara är dom rika som har råd att bo där även om många måste låna så krävs det ändå en klumpsumma för att få låna till bostaden.

  Varför måste kommunens bolag till ex bostaden som ändå är ett bolag som det gått bra för men dom har tydligen inga pengar att rusta upp miljonprogramets lägenheter trotts det så har dom haft kraftiga hyreshöjningar varje år med motiveringen att det ska renoveras men ändå så har hyresgäster fått en dubbel bestraffning i form av höjd hyra efter att dom fått lägenheten fixad & tiden folk får vänta tills dom får det omtapetserat har förlängts med flera år.
  Lennart varför slutade staten att skattesubvensionera hyreslägenheter som dom gjorde på 90talet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.