Den sovande staten måste väckas upp

Den sovande staten måste väckas upp. I dag har vi åter fått höra att utsläpp från bilar är hälsofarligt Det vet vi för Umeå centrum och det är därför vi fick med vägpaketet i närtidssatsningen. Det enda som gör att luften i centrum blir bättre är att man flyttar E4 vilket redan är gjort och att västra länken som blir E12 byggs.

Det här skulle ha varit klart nästa år men vi får se om det blir klart 2017. Planeringen tar alldeles för lång tid och är dessutom för omfattande. All planering har bara blivit krångligare och krångligare under alliansstyret.

Det har tagit flera år längre tid här i regionen och det är också märkligt att det ska ta så extremt lång tid i Borlänge. Regeringen har ju sagt i plan att dessa vägprojekt ska byggas för att luftkvalitetsnormen ska klaras och det kommer det att göras med de insatser vi kommer att göra när västra länken är klar.

Sen stora skandalen är ändå att man inte fattar beslut om genomfartsförbud på gamla E4 eftersom den nya redan är byggd.

Det är bara att fatta beslut för hälsans skull men man skyller på att man inte kan. Kan gör man det är bara att fatta beslut nu och vänta inte en enda dag tillJag tycker det är svagt av Trafikverket. Det är fel att vi måste gå till länsstyrelsen och be dom göra det som är trafikverkets ansvar.

Jag ska tänka mig att vi tar en lokal trafikföreskrift Jag vet kommuner som gjort så då de inte vill vänta på en handlingsförlamad stat, vilken myndighet de må vara

Genomfartsförbud på gamla E4 från söder före bron över älven och även förbud till 364 och lika så omvänt. Gamla E4 från Nydala rondellen. Den genomfartstrafiken får gå nya E4 och samma söderifrån vid första rondellen

Trafikverket har att i sitt agerande se till att klara både framkomlighet, miljö och trafiksäkerhet så visa vart skåpet ska stå och fatta beslut Nu

4 kommentarer

  1. Mange

    Lennart… en dag skulle jag vilja sätta mig ner och prata lite med dig, bara för att nån gång försöka förstå mig på dig.

    Du måste ju tänka längre än ditt eget ego för en gångs skull, du håller på att döda hela Umeås stad.. och ibland när man läser det du skriver så undrar man ju inte om de verkligen inte är det du vill.

    Att genomföra ditt så kallade förbud skulle jag överklaga i DÖdagar för det är rent idiotiskt, det ända du gör är att flytta alla avgaser från centrum till resten av staden och inte nog med det .. jag har en liten fråga..
    Hur ska du lösa alla som behöver bilen till jobbet och jobbar i centrum ?? hur ska folk ta sig till det så kallade badet (som du och ingen annan vill bygga) ???
    Hur mycket mer kommer inte alla saker som fraktas med lastbilar att kosta just på grund av all extra tid dom behöver för att ta sig fram ?

    Näe Lennart jag tycker att du ska packa ditt bohag och flytta ut på landet där du kan köpa hela vägen och stänga av den för besökare så att din luft förblir fin.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      tung trafik kommer att förbjudas genom Umeå det är helt klart. Det är trafikverket som gör det. Vi har överskridanden om luftkvalitetsnormen och statten har satast över 2 miljarde för att få bort trafiken genom stan. Stan kommer att stängas om man överskrider luftkvaliten och EU har hotat med 500 000 om dagen i böter.

      Du bör nog tänka dig dig för innan du utrycker dig som du gör. Det blir så att folk får cykla eller åka lokaltrafik, Det är klart att det i framtiden inte komemr att byggas arbetsplatsparkeingar i centrum, för det är vid den tiden luftkvaliten överskrids. Det här har det skrivits mil i spalterna om i våra tidningar

      Tänk dig för än en gång innan du vräker ur dig dumheter. Det är en lag som gör att de tunga bilarna ska bort,

  2. Peter

    Hej

    Jag hörde dina synpunkter på radion härom dagen. Visst är Västra esplanaden ett problem för miljön i innerstan. Bättre då att flytta dessa utsläpp till Carlslid, Mariestrand och Mariehem enligt din mening. En E4:a och förbifart värd namnet skulle ha byggts väster om stan för läääänge sedan. Sedan har vi Östra Kyrkogatan genom staden. Där den korsar Kungsgatan är det alltid bilkö från bägge håll, då både fotgängare och cyklister passerar utan att ens vrida på blicken och gärna med öronsnäckor i örorna. Detta ställe borde man ha byggt en gång och cykeltunnel för många år sedan, både av säkerhets- och miljöskäl. I stället för det gigantiska slöseriet med skattepengar med ombyggnadsexprimenten på övre delen av Ök
    Peter

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      De nya vägarna byggs för det är för mycket luftföroreningar och det beror på att i centrum är det inversion så avgaser luftas inte bort och deet blir inga problem med luftkvaliten där vaägarna dras även om det blir mera trafik. Det kan bli på sikt så att man förbjuder all genomfartstrafik där ÖK är ett exempel och järnvägsallen ett annat. Vi har även tagit nya parkeringsnormer där arbetsplatsparkeringarna ska bort i statskärnan, men det blir aldrig bra förrän västra länken är klar. När det gälelr cyklister är det ibland många fel på bilisterna som stanar och släpper över cyklister och det är lika dant på Nygatan. Cyklister har aldrig företräde på en enda plats i Umeå utan det är högerreglen som gäller

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.