Har det blivit en klassfråga att ha körkort

Har det blivit en klassfråga att ha körkort…….Varför är det så dyrt att ta körkort i Sverige ? Det är bara våra grannar i Danmark och Norge som det är dyrare. Kostnaden för att ta ett körkort i Sverige ligger på i runda tal 15 000 kr. Det är självklart mycket pengar för en ung människa som är utan jobb och inte har råd varken med bil eller körkort.

Bil Sweden har dessutom visat att det är fler arbetslösa som saknar körkort än de som har. Bland unga mellan 18-24 år är det 15 % arbetslöshet bland de som saknar körkort medan arbetslösheten bland de körkortslösa är dubbelt så hög nämligen 30 %.

Av de här siffrorna är det självklart svårt att utläsa vad som är hönan och ägget och om arbetslösheten kunnat vara lägre om alla haft körkort och då haft fler jobb att söka eller lättare att ta sig till jobbet.

Det är klart att bor du ute på landsbygden eller på andra platser där det är brist på kollektivtrafik är det svårt att ta sig till jobbet. Många jobb kräver självklart körkort.

Det här visar på hur det slår för våra unga grabbar och flickor. Möjligen är det så att det är fler som kommer från hem där föräldrarna har så bra ekonomi att de kan bekosta barnens körkort som gör att barn från hem med bättre ekonomi även får det lättare att komma ut på arbetsmarknaden och då har även körkortet blivit en klassfråga

7 kommentarer

  1. Lars Forsgren

    Jag kan inte förstå hur någon, kan tycka att ett körkort för 15-30.000 kr är dyrt, när man kan ha det hela livet, om man sköter sig. Vad kostar mobiltelefoner+ mobilanvändning under 5-10 år ? Garanterat mer än ett körkort. Många byter mobiler vart annat el. vart 3:e år, många yngre köper mobiler för 4-5.000 kr/gång. Staten har också valt att momsbelägga körkort, om nu Herr Holmlund tycker att körkortet är för dyrt kan han ju börja med att arbeta för att ta bort momsen, så blir körkortet nästan 5.000 kr billigare. Det kanske är bättre än att sänka Restaurangmomsen ?
    Det skulle gå att ta fram många saker som det läggs pengar på, utan gnäll, ex. utlandssemestrar, datorer, alkohol, dessutom mer miljöförstöring+ sjukhusvård (p.g.a. alkohol/droger)
    Yrkestrafikant

  2. Ralo

    Jag hatar att erkänna det. Men jag håller faktiskt med dig för en gångs skull. Hur skulle du vilja lösa detta? Den senaste fördyrande åtgärden som gjordes va när ni valde att lägga till handledarutbildningen.

    Lastbils och busskort har blivit för dyra. En sådan licensen med yrkesförarkompitens kostar idag 60-80 tusen kronor och då måste man även ha en månad att undvara för att sätta sig i skolbänken. De är bara marginellt billigare än en flyglicens. Allt detta i ett Sverige där förare saknas och folk går arbetslösa

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Det vore bättre för jobben att ge de unga ett körkort än att sänka resturangmomsen som inte gett några nya jobb

  3. Peter

    Nej Lennart.
    Det beror framför allt på de höga miljö och bensinskatterna att det är så dyrt jämfört med andra länder. Alla etablerade partier har försökt göra bilismen till en fiende med avgifter och skatter, så tro fasen att det blir dyrt.

  4. PeterE

    Själv så gav jag upp tanken om körkort för några år sedan när ja varit långtidsarbetslös ett tag & körkortet hade kostat mig ungefär lite drygt 20 tusen men ändå blev det inget pga att jag gick hos en oseriös körskola som inte verkade klara av att lära ut ordentligt!
    Det ingår ju även att man ska ha föräldrar som ska ha tid & kompetens att köra med en när man inte är på körskolan vilket mina inte hade.

    Anmälan till STR togs då inte på så stort allvar då ord stod mot ord så körskolan vann så klart.
    Trotts mail & annat som bevis så klarade sig körskolan mycket pga att STR inte är opartiska.
    En vanlig grej är ju körskolornas paket & orden intensivkurs men alla har ju inte samma förutsättningar då det inte finns några garantier alls i praktiken om att man har körkort efter det!
    Körskolan som jag gått på gick på gick sedan i konkurs!
    Sedan så ska det också tilläggas att körkortsutbildningen är en av dom få utbildningar i Sverige som man måste betala så mycket skatt för & vanliga utbildningar är ju helt skattebefriade!

  5. Krister

    Varför körkort är dyrt? Är det dyrt? Ett par tandläkarbesök är betydligt dyrare, att köpa bil kan vara mycket ,mycket ,mycket dyrare… hur vill vi att våra ungdomar ska hantera dagens trafik? Körskolor jobbar oerhört seriöst för att få godkända och trafiksäkra aspiranter godkända vid förarprov! Målet att det inte ska hända dessa nya trafikanter allvarliga olyckor pg av ” dålig utbildning” är ett jätteansvar!!! Föräldrar och anhöriga måste få känna trygghet när sonen/dottern tagit sitt körkort! Kostnaden för att få en säker trafikant måste kännas låg jämfört med ”noll utbildning” om olyckan är framme. Körkort ska räcka livet ut om allt går väl…är det då dyrt, vad menas med dyrt…?????? Måste väl vara ” billigt” om inga olyckor händer? Bra och seriös utbildning kan räcka livet ut ,rädda liv, och kan kosta mindre än en semestertripp till ”soliga länder”!

  6. Erik Sandblom

    SCB säger att det främst är de utan gymnasieutbildning som saknar körkort. Körkort kostar inte bara pengar, det tar tid också. Kanske är det bättre att satsa på att läsa ut gymnasiet än att skaffa körkort?

    Jag vet inte om man får göra länkar här, men googla på ”Körkort ovanligt bland lågutbildade” får man upp SCBs artikel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.