Varför sänker man koldioxidskatten

Varför sänker man koldioxidskatten ? Har läst i Riksdag och Departement att finansdepartementet föreslår att man tycker att biobränslen är för mycket gynnade gentemot fossila bränslen.

Jag som har uppfattat det som att det är ett långsiktigt mål att ställa om till fosilfritt samhälle och att vi ska bort från fossil samhället och oljeberoendet.

Här nedan citerar jag vad som skrevs i Riksdag och departement.

”Flytande biobränslen som används i värmeverk har gynnats för mycket i förhållande till fossila bränslen. Därför ska koldioxidskatten sänkas, anser finansdepartementet.

Finansdepartementet föreslår i en promemoria att koldioxidskatten sänks för bränslen i värmeverk som ingår i EU:s system för handel med utsläppsrätter. Koldioxidskatten sänks från 94 till 80 procent av den allmänna nivån.
Alternativet hade varit att införa energiskatt baserad på energiinnehållet i flytande biobränslen för värmeproduktion, men det tycker finansdepartementet är ett sämre val.
Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2014 och beräknas minska statens inkomster med 10 miljoner kronor nästa år. ”

Slut citat

För mig låter detta mycket konstigt när vi har problemen som vi har det och då biobränslen är en förnybar energikälla. Jag förstår inte varför man i stället behövt höja skatten. Det har väl varit bra om det fått fortsätta som det är. Då minskar statens intäkter med 10 miljarder pengar som i stället skulle göra större nytta inom kommuner och landstig. Till barn och gamla och det blir väl en skattesänkning man måste låna till. För mig låter detta obegripligt att man ska gynna fossila bränslen. Hur klarar bi då klimatomställningen ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.