Arabiska våren gav ingen demokrati

Arabiska våren gav ingen demokrati . Det är några år sedan begreppet Arabiska våren myntades och det spreds förhoppningar om en demokratisk utveckling. Hela området präglas av våld och terror där människor lider och kvinnor förtrycks. Det ser ut som om våld och terror är en del av områdets liv.

Före den sk kallade våren skedde väl den första revolutionen när prästerskapet störtade Shahen av Iran som med en västerländsk prägel ledde landet kanske främst med oljepengar och hade en stark militärmakt. Förtrycket lever kvar nu under prästerskapet och demokrati är en bristvara.

Nästa diktator som störtades efter en insats inte minst från USA .Saddam Hussein störtades 2003 och hittades och mördades 2096. Visst har det varit val där men det går nästan inte en dag utan att man får höra om självmordsbombare som gör attacker och mördar folk. Hur man får folk att spränga sig själv till döds är en gåta. Terrorgrupper som Al Ouida sägs ligga bakom många attacker här och även på många ställen och de vill ha ett samhälle som ligger århundraden tillbaka i tiden och där kvinnorna saknar alla rättigheter.

Libyien kom tidigt under den arabiska våren när man störtade diktatorn Muammar Khadaffi som förtrycket befolkningen under lång tid och skaffat sig enorma rikedomar tack vare landets oljetillgångar. Demokrati har det i alla fall inte blivit.

Tunisien hade också en revolution 2010-2011 när ledaren Ben Ali också störtades i januari 2011 efter. Han efterträddes av Marzouki. Den revolutionen dog inte så många men nu har det blivit oroligt igen då en oppositionsledare mördades. Det är alltid mord våld som sker i länderna och inte en demokrati där ledare utses i allmänna val

I Egypten störtades också dåvarande presidenten Mubarak efter stora demonstrationer och upplopp. Där tillkom sedan en regering som valdes och med starka inslag av muslimska brödraskapet. Nu har dock militären avsatt presidenten och stora demonstrationer genomförs där man kräver att Mursi återinsätts som vald president. Hur det går är nog bara gissningar man kan ta till.

Syrien och dess medborgare lever i ett brutalt inbördeskrig där städer utplånas och massor med människor dör kanske mer än 5000 i månaden och snart har 2 miljoner flytt landet. Där är även Hizbollah vars militära del har klassats som terrorgrupp.

I en del länder ser det förhållandevis lugnt ut på ytan men det är svårt att se någon demokratisk utveckling i Saudarabien och andra emirat. Libanon härjar också olika grupper även om det är förhållandevis lugnt efter många år av olika former av inbördeskrig. Palestina har väl inte så hårda inre strider även om olika grupper härjar där men där är den mycket gamla konflikten med Israel fortfarande inte löst.

Det känns som om området är en riktig krutdurk där våld och terrororganisationer gör allt de kan för att störa en demokratisk utveckling. Det ser inte heller ut som om FN kan göra något för den demokratiska utvecklingen. Det kommer att ta tid och hatet mellan grupper måste bort och det är inte lätt i länder där det aldrig funnits någon fungerande demokrati. Förtryck och vapen och envåldshärskare med stora rikedomar och stark militärmakt har fått styra många gånger med ett tyst medgivande från resten av världen.

2 kommentarer

 1. Loisan

  Militanta muslimer vill ta över världen.
  Jag har nära kontakt med en familj från Syrien.
  Dessa är inte muslimer, och flydde därför landet.
  Kristna jagas i dessa länder.
  Han säger med allvar i tonen, muslimerna vill ta över världen.
  Han ber mig tänka till på denna fråga.
  Hur många barn har en svensk i genomsnitt? Jag svarar 2 stycken.
  Hur många barn har muslimska familjer? Jag svarar vet inte, men antagligen fler. Han säger i snitt 5 barn.
  Han säger sen till mig, i framtiden kommer det att finnas fler muslimer i Sverige, än vad ni kunde drömma om.
  Det är fruktansvärt synd om folk i dessa fanatiska länder, där kvinnoförtryck och krig härjar.
  Men av flera av mina bekanta bland flyktingar så får jag påståendet ” det är inte de som mest behöver det som kommer som flyktingar. de bor i tält och misär utanför landsgränsen. De är desom har pengar som tar sig hit.
  Dessutom kommer vi inte att kunna skapa jobb till alla flyktingar som kommer till Sverige.
  Jobben inom industrin flyr utomlands, till länder med billigare arbetskraft. Robotar har tagit över människan.
  Billigare arbetskraft från Lettland, Polen och andra öststatsländer bygger våra bostäder och vägar.
  Vi har rationaliserat bort post och bank, detta gör vi själva gratis hemma vid datorn.
  Människorna jobbar längre och längre upp i åldrarna, vilket gör att ungdomarna står utan jobb!
  Nu har det spridit sig till handeln, människor springer omkring och gör kassörskans jobb med självskanning. Aktivt tar dessa självscanningsfolket bort kassörskor, och ÄGARNA blir rikare.
  Så jag undrar hur politiker idag kan stå och lova fler jobb. DET SKULLE JAG VILJA HA ETT SVAR PÅ!

 2. Christer Carlsson

  En helt perfekt och konkret sammanfattning av Loisan! Ett ordspråk säger:”de onda människornas chans att segra är att de goda människorna inte agerar”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.