Sommaren är slut, rik kommun har färre lärare per elev

Sommaren är slut, rik kommun har färre lärare/elev. Nu är det slut för sommaren detta år. Det är inte bara vädret som ger det beskedet. I går var jag till stugan och plockade in vinbären, både de röda och de svarta. Både på väg dit och hem såg jag att det var flera än vi som var ute i samma ärende. Använder man bärplockare som jag är det fort gjort och det går hur bra som helst och det blir tillräckligt bra om man ska koka saft.

När det gäller potatisen så har den vuxit bara bra och nu är det nog bara att den får mogna till i jorden

Nu börjar också skolorna och det är spännande för många. Däremot är det inte bra som när det gäller Östeg att eleverna bara ska skriva in sig och sedan ska skolan stängas för att det är problem med miljön som ska åtgärdas.

Landets 10 rikaste kommuner har alla lägre lärartäthet än snittet. Inlandskommunerna har högst lärartäthet. Danderyd har lägst lärartäthet som har den högsta skattekraften av alla kommuner. Där går det 15,2 elever på varje lärare mot riksgenomsnittet som är 12,1. I Umeå ligger snitt enligt tidningens grafik på runt 11 barn per lärare.

Ett intressant iakttagelse är att det är högre lärartäthet i kommuner med rött styre än med blått. När man sitter i opposition så vill de blå öka lärartätheten men där de styr gör de inte så. Där har de ändå god ekonomi och låg skatt så man har satsat på låg skatt i stället för hög lärartäthet.

Så är det och gå gärna in på Svenska Dagbladet och kolla hur lärartätheten ser ut. Här bli det en viktig uppgift för oss när vi får regeringsmakten att inte ge mera pengar till de rika kommunerna så att de kan sänka skatten ytterligare

En kommentar

  1. Fredrik

    I Danderyd har de ju bra studieresultat. Är väl slöseri med skattepengar att ha fler lärare än vad som behövs?

    Att inlandskommunerna har högre lärartäthet är ju inte heller så konstigt. Precis som du skrev i ditt förra blogginlägg är det samma sak i sjukvården, de har mera pengar per patient.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.