IMF varnar för en svensk bostadsbubbla

IMF varnar för en svensk bostadsbubbla. IMF = internationella valutafonden. Riksbanken har i sina prognoser en tro att styrräntan kommer att ligga på 1% till slutet av nästa år. Nu varnar IMF för en Svensk bostadsbubbla och att det finns en stor snabb spridningsrisk till våra grannländer

Riskerna beror på den höga skuldsättningen som hushållen har. Svenska hushåll är bland de mest skyldiga inom hela OECD området. Valutafonden rekommenderar att det införs en regel mot amorteringsfria lån. Varningen utfärdas i en Article IV-rapport om Sverige i en regional en rapport om Norden.

Tyvärr är jag rädd att IMF har rätt. Det är inte rimligt att betala så mycket för en bostad tex. i Stockholmsområdet. Gamla hus kostar flera gånger mer än det kostar att bygga nytt. Ett hus måste betalas under dess livslängd och det ska finnas pengar även till rep och underhåll. Det finns ett underhållsberg i vårt land.

Det är märkligt att bankerna törs låna ut som man gör. Det måste vara en risk på många olika sätt. Regeringen skryter om att staten har lite lån och så är det men banksystemet kan självklart kollapsa av den totala utlåningen om inte de som lånar kan göra rätt för sig. Den totala skulden svenskarna har både via det offentliga systemet och det privata är för stora.

Vad händer om räntan stiger med tre procent? Det är klart att med de stora lånen många har så får man svårt att klara sig och då blir det stor oro i banksystemen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.