Vi tycker att det behövs flera jobb på landsbygden

Vi tycker att det behövs flera jobb på landsbygden. Vi Socialdemokraterna satsar på jobb och utveckling på landsbygden och skjuter till 371 miljoner kronor till landsbygdsprogrammet. Det är en riktad satsning på landsbygdsjobb i vår kommande budgetmotion.

Vi sätter som vanligt jobben först. Vi har satt upp som mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetsloshet senast 2020. Eskil Erlandsson i centern lovade 20 000 nya jobb till landsbygden (fram till 2020), men facit visar på att det är minus 15 000. Man kan kort och gott säga att nuvarande regering har varken landsbygds eller regional politik på dagordningen.

Regeringen har förhandlat fram en långtidsbudget i EU där den svenska landsbygden mister 500 miljoner kronor per år. Regeringen har endast kompenserat upp bortfallet med 129 miljoner. Det kommer att slå ut jobb runt om i hela landet. På landsbygden är dessa arbetstillfällen många gånger avgörande för andra jobb och möjligheterna för ett fungerande näringsliv.

Regeringens nedskärningar slår direkt mot jobben och mot allas våra möjligheter att kunna njuta av en levande svensk landsbygd. Det är landsbygden som nu får betala Reinfeldts misslyckande i EU.

Vi vill modernisera landsbygdsprogrammet genom att fokusera på jobb genom att utveckla landsbygdens näringsliv, exempelvis genom att stödja utbyggnaden av grundläggande service som dagligvaruhandel och bensinmackar att ge ett särskilt stöd till utbyggnaden av bredband, att bistå innovationer på landsbygden samt att stödja ett ambitiöst ekologiskt jordbruk. Totalt garanterar vår satsning de 500 miljoner kronor som landsbygsprogrammet haft.

Vi socialdemokrater kommer dessutom fortsätta arbeta för att EU-stöden till landsbygd och jordbruk ska styras om till att gälla mer ersättningar för åtgärder som gynnar det allmänna, t.ex. miljöåtgärderna i landsbygdsprogrammet. Regeringen saknar åtgärder för att klara 14 av riksdagens 16 miljomål.

Landsbygdsprogrammet ger ersättningar för åtgärder som stödjer flera av våra miljomål. En sänkning av ersaättningarna skulle drabba biologisk maångfald, öka övergödningen och göra att värdefulla miljöer som hagar och ängar försvinner.

4 kommentarer

 1. Maria

  Tyvärr, drar de mest kreativa från ladnsbygden, sk brain-drain, så dessa tankar kan bli svåra att förverkliga. Det är bättre att inrikta sig på omsorg och omhändertagande på landet.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det finns självklart en orsak till att folk flyttar det tror även jag, däremot tror jag det blir svårt att få folk att flytta till landsbygden som sköter omsorgen. Där är det brister överallti att få folk att jobba i omsorgen

 2. Rubin Söderlund

  500 miljoner blir 500 tusen till en kommun med ca tiotusen innevånare. Eller ca 750 000 till exempelvis Vilhelmina , Storuman och Sorsele tillsammans. Jojomän generöst. Värdet på de oförädlade råvaror som vi sänder till kusten och söderöver bara från Lycksele kommun. är runt 1,5 miljarder kronor. Av dessa värden stannar kommunalskatten för ca 500 personer här i kommunen. Och detta är högt räknat. Man brukar tala om en krona per träd stannar i glesbygdskommunerna.
  Jag förstår ett du ser hagar och betesmarker som glesbygdens främsta resurs men för oss som bor här är ett sågverk eller en förädlingsindustri mer värda i nuläget.
  Den långsiktiga utsugningen av Norrlands inland kompenserar man inte med 500 miljoner.
  Rubin Söderlund
  . ..

 3. Pingback: Socialdemokraternas bondebluff | Mattias Larsson (c)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.