Umeå centrums ansiktslyftning fortskrider

Umeå centrums ansiktslyftning fortskrider. Mycket positivt händer nu hela tiden i Umeås centrumkärna. Byggkranar, maskiner av alla slag är ett stort inslag i den stadsförnyelse som sker. Kommunen investerar i gator och vägar och privata fastighetsägare deltar även i det och betalar för den anpassning som sker mot fastigheterna.

Det är en självklarhet att så ska ske för den uppgiften ska inte enbart ligga på fastighetsägaren. Visst är det bökigt och att en del lidit under denna process men de som promenerat genom city har sett att det är mycket grejer som ligger nedgrävda i gatorna.

I går öppnade en etapp av ombyggnaden av kv Forsete och mer kommer att ske. Hela kajområdet förvandlas och delar som Broparken är redan klar. Tyvärr har flera projekt dragit ut på tiden på grund av överklagningar som dock inte alla beror på organisationer eller personer som vill stoppa Umeå,s utveckling utan även företag som lever på att det byggs har överklagat upphandlingar.

Det är inte bara dessa projekt som bidrar till byggandet av den hållbara staden utan även andra projekt som gamla försäkringskassan med flera bidrar och det kommer mera. Badet kommer att få startskott snart efter överklagande av en person som inte har klagorätt. Mimerskolan har vunnit laga kraft och den nya Skarinska scenen med gitarrmuseet kommer i början av nästa år.

Förhoppningsvis byggs kv med Thule huset till med ett nytt högt hus, Väven och området mellan broarna är under färdigställande. Förhoppningsvis byggs kv Njord där parkeringshuset ligger på med ett hotell som gör även det kvarteret attraktivare. Efter 2015 kommer torget men även Vasaplan men det får vänta tills vi vet om vi enbart ska ha elbussar i Ultratrafiken.

Renmarkstorget är inte bra och det behöver något göras åt och det finns andra styggelser som en gatuparkering på ett helt kvarter i centrumfyrkanten. Ett kvarter där det inte vore fel med inslag av bostäder. Vi hoppas på en lösning snart med gröna friköp för arbetsplatsparkeringar som inte ska ligga i centrumfyrkanten.

Jag hoppas även att de kvarter som jag inte nämnt kommer att rustas upp och förädlas då har vi ett centrum och en stadskärna i världsklass. Det här möjliggörs gen den nya översiktsplanen med temat 5 kilometersstaden och den hållbara staden.

Men det känns ändå lite bittert att Tempohuset efter Vasagatan och Storgatan inte fick förädlas och göras vackrare och har svårt att förstå hur en förfining av detta fula hörn i ett 60 talshus ger någon som helst påvekan på riksintresset det snarare skadar miljön efter Storgatan nu när den segdragna konflikten om hotellet snett mitt emot är löst.

Vi kommer även att få en förändring på sikt efter Järnvägsallen då resecentret flyttas till järnvägssidan och då kan även nuvarande kvarteret där fjärrbussarna håller till förädlas. När västra länken är klar flyttas nuvarande Vännäsväg närmare järnvägen och det område som frigörs kan bebyggas och även österut mot Umeå Ö hoppas jag att den mark som finns förädlas och gärna med bostäder. När Västra länken är klar då är det också slut med tung trafik i city och även annan genomfartstrafik styrs bort till förmån för kollektivtrafik cykel och besökare

Den här förnyelsen höjer Umeås attraktionskraft mycket och det är underbart att röra sig och vandra i denna stadskärna som blir så vacker och attraktiv och även lite större Stadsförnyelsen en viktig del i kulturhuvudstadsåret även om inte allt är färdigt nu men vägen är utpekad

En kommentar

  1. stig högman

    Bra skrivet Lennart,och tänk du skriver utan att smutskasta någon motståndare,det tar sig,jag säger
    som Gunde ingenting är omöjligt man skall aldrig ge upp!!

    Mvh från fd sossen Stig Högman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.