Aldrig under modern är tid så många unga utan bostad

Aldrig under modern är så många utan bostad. Aldrig har det varit värre för unga vuxna på bostadsmarknaden. Men det är också länge sedan vi har haft en borglig regering så länge.

Hälften av landets kommuner har bostadsbrist för unga vuxna, enligt en rapport från Hyresgästföreningen uppger SR:s Ekot. En ökning med 36 procent jämfört med för tio år sedan. 300.000 unga saknar bostad i dag, enligt rapporten, och en dryg femtedel av alla mellan 20-27 bor kvar hemma.

Attefall inbillar sig dock att de åtgärder regeringen vidtagit ska ge effekt. Jag upprepar att den här regeringen har inte haft någon bostadspolitik och nu ser man effekterna av allianspolitiken.

De har suttit vid makten nu i sju år och bostadssituation har bara blivit värre för varje år. De förslag som man lagt för att förenkla har bara gjort det krångligare och dyrare

5 kommentarer

  1. Lisa

    Urban Bengtssons förslag att bygga bostäder och parkeringshus i gropen för Nannabadet tycker jag var utomordentligt. Dessutom kunde Mimerskolan byggas om till billiga bostäder för pensionärer med tanke på hur mycket pengar kommunen skulle spara på att skippa badhusbygget mitt i centrum.

  2. Dan

    Umeå Kommun bedriver även dem tvivelaktiga miljonprojekt under den rådande bostadsbristen, så jag tror knappast att man helt och hållet kan skuldbelägga regeringen – även ifall det är ett betydligt bekvämare alternativ jämfört med att rannsaka sin egen bakgård.

    Själv tycker jag att ungdomsarbetslösheten, vård och omsorg, utbildning och bostadsbrist ska prioriteras istället för ett fjompigt kulturhuvudstadsår. Det har skett stor privatisering och nedskärningar inom äldreomsorgen – något jag observerat från insidan då jag jobbar inom yrket. Till vilket pris?

  3. Conny Karlsson

    Sossarna i Umeå får även ta på sig bostadsbristen, politikerna har vetat sen 20-25 år sen att det var en topp i barnafödandet runt 1990 så om det kommunala bostadsbolaget Bostaden hade planerat och byggt för dagens 23-25 åringar så hade man sluppit bostadsbristen idag. Man planerar ju dagis och skolor efter hur stora barnkullarna är och då vet man ju att de skall ha bostad om 20-25år

  4. Peter

    Men ska man gå ännu längre så borde man använda dom statliga AP fonderna till att bygga miljövänliga energi alternativ exempelvis solceller , infrastruktur , fler hyreslägenheter för att få Sverige på fötter samt folk i arbete men våran regering måste nog ändra regelverket men kanske även sitt tankesätt och tänka mera långsiktigt!

    Bara för att våran regering inte vill stöta sig med makten som består av Wallenberg med flera så har man satt upp regler om att man inte får satsa mer än max 2% av dom statliga pensionsfonderna i Sverige samt att dom som förvaltar dom får jätte löner vilket är oskärligt!

    Så statligt subventionerade bostäder och mera solenergi som kommunen dessutom får en bra vinst på vore väl någonting & vad tänker S göra åt det här det är ju val nästa år?

  5. Peter

    Men varför inte ett Rotavdrag för hyreslägenheter då man till exempel kan använda det till att rusta upp miljonprogramet som bara står och förfaller?

    Vi skattebetalare subventioner de svenska bostäderna med bortåt 40 miljarder kronor, men subventionerna ges enbart till de med villaägare och bostadsrättslägenheter!
    Dom som äger sin bostad kan ju idag höja värdet på sin bostad genom att renovera badrummet , köket med hjälp av skattepengar snacka om bidrag till dom rika!

    I stället så borde dom pengarna användas till nybyggen av enkla och billiga lägenheter eller upprustning av miljonprogramet som jag skrev ovan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.