Då räddade vi Sune Jonssons bilder

Då räddade vi Sune Jonssons bilder. I går invigdes Sune Jonssons centrum för dokumentärfotografi och det är självklart en riktig kulturgärning.

I samband med en bolagsstämma för många år sedan med Västerbottens Museum där Everth Gustavsson var ordförande och Anna-Karin Jonsson var ombud för landstinget och jag ombud för Umeå kommun hände följande. Everth berättade att de fanns de eller någon som ville köpa ut delar av bilderna och vi enades om att dessa måste sparas till eftervärlden samlat.

Anna-Karin och jag enades om att det får inte ske utan det här är viktigt att bevara i vårt Länsmuseum. Jag ringde omedelbart till dåvarande länsråd Göran Theolin och frågade om länsstyrelsen var beredda att gå in och vara med rädda dessa bilder till museet. Svaret var ett entydigt ja eftersom Sune bilder kom från hela länet.

Sune var dessutom från Nyåker och hade många bilder från flera av byarna i Nordmaling och flera i bygden kände honom väl inklusive min far. Efter dessa samtal om att bilderna skulle räddas samlat till eftervärlden inleddes förhandlingarna med Sune Jonsson vars resultat nu är invigt på Gamlia i Länsmuseet.

Det är värt ett besök törs jag garantera trots att jag inte hade möjlighet att vara med i går på invigningen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.