Vattenfall ger ingen utdelning till Borg

Vattenfall ger ingen utdelning till Borg. Så blir det sedan högerregeringen men Näringsminister Maud Olofsson i spetsen gjort en dålig affär när vattenfall fick köpa NUON. Enligt uppgifter varnades Maud Olofsson för köpet och att ett köp skulle göra att staten blev utan utdelning i 10 år.

Mycket av det som hände har dock mörklagts och ingen vet vad som hände. Nu går bolaget dåligt och då minskar utdelningen till staten kanske med 7 miljarder kr.

För helåret gjorde Vattenfall en
förlust före skatt på 15,2 miljarder
kronor jämfört med en vinst på 18, Vattenfall föreslår därför slopad
utdelning för räkenskapsåret 2013.
Orsaken till fjolårets jätteförlust är
förutom nedskrivningen av tillgångarna på totalt 30,1 miljarder kronor också fallande elpriser.

Man dvs regeringen skulle inte ha låtit Vattenfall gå in i dessa affärer men hur det gick till är höjt i dunkel. Det är dock klart att Maud Olofsson visste om affären men mycket tyder på att fler i regeringen som Reinfeldt även hade del i detta.

Det är märkligt att alliansregeringen har så dålig struktur när de styr sina bolag. Visserligen har man flyttat bort styrningen av de statliga bolagen från centerstyrda näringsdepartementet men ändå

Det finns flera bolag där avkastningen nog varit enda målet vilket är märkligt ta akademiska hus som hyr ut till universitet som ett exempel. Varför ska de ge avkastning när staten ger anslag. Andra är Järnhusen med resecentra. SJ och Svedavia där det i stället borde vara samhällsnyttan i stället för vinsten som borde varit styrande

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.