Regeringen lånar mycket pengar

Regeringen lånar mycket pengar. Lånar man för mycket kommer i nästa steg besparingar. Då kommer regeringen att skära i välfärden för att få ekonomin i balans. Man med fog säga att det är ett budget hål i ekonomi

I år lånar regeringen 87 miljarder kronor, enligt Ekonomistyrningsverket. Det är 240 miljoner kronor om dagen, tio miljoner i timmen. Detta är budgethålet i svensk ekonomi.

Socialdemokraterna har presenterat fullt finansierade budgetar flera år i rad  och det kommer vi att fortsätta med.

Regeringen jämför finansiering från en tidpunkt med reformer från en annan. Det är att jämföra äpplen med päron. Det är fel att räkna på det sättet.

Socialdemokraterna har flera år i rad presenterat fullt finansierade budgetmotioner. Under de senaste två åren har de faktiskt varit något stramare än regeringens. När vi lägger fram budgeten i höst, så kommer även den att vara fullt finansierad.

Nu jämför regeringen reformerna från höstens budgetmotion med en påhittad finansiering just nu. Det är att jämföra äpplen och päron. Det är fel att räkna på det sättet.

Regeringens påhittade kalkyl bygger på att socialdemokraterna inte föreslår att det femte jobbskatteavdraget ska avskaffas, och att socialdemokraterna inte föreslår att brytpunkten i den statliga inkomstskatten ska höjas ytterligare. Det är korrekt. Därmed anser regeringen att 15 miljarder i finansiering saknas från höstens budgetmotion.

Regeringens påhittade kalkyl noterar, vidare, att socialdemokraterna i budgetmotionen hade en buffert på 4 miljarder konor. Därmed drar regeringen slutsatsen att det, sammantaget, saknas 11 miljarders finansiering i socialdemokraternas förslag.

Det är fel att jämföra reformer från en tidpunkt med finansiering från en annan. Så kan man inte räkna. Men även om man skulle räkna på detta sätt utgör regeringens påhittade kalkyl inget problem.

Ett exempel: I budgetmotionen föreslog, exempelvis, socialdemokraterna att höjningen av arbetsgivaravgiften för unga skulle tas i två steg, om vardera 7 miljarder kronor. Att i stället genomföra förändringen i ett slag skulle inbringa ytterligare 7 miljarder.

Ytterligare ett exempel: Vi kan också notera att regeringen nu har lagt fram förslag på skolans område, som liknar socialdemokraternas förslag i budgetmotionen. Därmed minskar avvikelsen med ytterligare ungefär 4 miljarder.

Nu ska vi även öka anslaget till försvaret enligt Anders Borg och motiven bakom detta är Putins fruktansvärda agerande på Krim i ett annat land. Visst kan man förstärka försvaret om man är säker på att det ger bättre trygghet och säkerhet men att bara öka lånebördan är fel väg att gå och skär inte mer i välfärden, lasta inte över kostnaderna på kommunerna. Vi ska inte skjuta över på framtida generationer utan skatten bör höjas för tillväxten ger inte resurserna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.