För sent vaknar syndarna i regeringen

För sent vaknar syndarna i regeringen. De har alltid hävdat att systemet med privata dagis och skolor har varit helt överlägset de offentliga. Nu efter uppdrag granskning och efter sju regeringsår vaknar de till 6 månader före valet. Då säger minister Maria Arnholm Skärp förskolereglerna för fristående förskolor. De har fått samma betalning som de kommunala men kommunerna runt Stockholm har inte kollat läget.

Hur mycket galla har inte folkpartiet spytt över oss Socialdemokrater när vi kritiserat systemet. Nu styr uppdrag granskning regeringen för det är när det blir media som är negativ som regeringen reagerar.

Skolinspektionen har konstaterat att kommunernas granskning av de fristående förskolorna inte fungerar som tänkt, därför vill regeringen att de kommande lagändringarna för friskolor även ska gälla fri-förskolor.

Det gäller bland annat lämplighets- prövning av ägare, kommuners möjlighet att kräva högre personaltäthet och ökade möjligheter att hota med vite.

Kom nu ihåg att det här är då en svidande kritik mot de moderat och alliansstyrda kommunerna Stockholm och Uppsala och i landstiget där har man reat ut sjukhus som sedan gett enorma vinster till ägarna.

Vad jag känner till så har vi i Umeå bra koll på hur de privata friskolorna sköter sig. Det är som jag alltid sagt den som betalar ska kolla om man får det man betalar för. På grund av att moderaterna och alliansen i Stockholm och Uppsala misskött sig blir det en lagstiftning för hela landet.

Ett klart och tydligt bevis på att Folkpartiet och alliansen även misskött förskolan och ingen har väl glömt alla andra tabbar. Alliansen är inte kapabel att sköta det viktigaste vi har skolan och de försöker pudla ett halvt år före valet. Nu kommer det att ta lite tid att städa upp efter dem efter valet.

En annan intressant reflektion är att Hälsans förskola ägs av en Folkpartist som både suttit i dess partistyrelse och varit riksdagsman. Vad tycker du om det Peder Westerberg gruppledare för FP i Umeå

4 kommentarer

  1. Lena Andersson

    Problemet med Hälsans Förskola var kravet på vinst, och att denna vinst delvis användes till att expandera istället för att återinvestera i och förbättra verksamheten! Privata alternativ är ok, men girighet ska inte vara motivationen att driva skattefinansierad skola, eller vårdcentral eller äldreboende, utan allt som är fullt ut skattefinansierat måste drivas helt utan vinstsyfte, allt överskott måste återinvesteras i verksamheten och får inte ens användas till att utvidga verksamheten till andra städer…!

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Men det är skandal att inte högerrregeringarna i Stockholm och Uppsala har följt upp detta bättre men hjan som äger har ju suttit i Riksdagen för folkparteit och dess partistyrelse

  2. lf

    Hälsans förskola måste ha fått fel namn, det måste ju vara ”ohälsans förskola”.
    Då man ser hur en etablerad folkpartipolitiker som dessutom sitter i styrelsen för Svenskt Näringsliv, i ett eget bolag bedriver förskoleverksamhet då ryser man i hela kroppen.Att man ges möjligheten att efter åratal av kritik få bedriva verksamheten vidare,det är obegripligt.Var finns kontrollmyndigheten?
    Det kan ju inte vara SVTs uppdrag granskning som skall bedriva denna kontroll.
    Jag sitter och tänker,vem vill utnyttja små barn för att berika sig.Då har man nog lagt sig på girighetens yttersta gräns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.