Färre deltidsarbetare får a-kassa,en kvinnofälla

Färre deltidsarbetare får a-kassa Nu är det många som inte får ersättning när de är arbetslösa på deltid från A-kassan. Regeringen stramade åt reglerna för de skulle ha pengar till skattesänkningar åt de som tjänar bra. Antalet deltidare är dock lika många som förut

2008 förändrades reglerna i A-kassan så man får bara ersättning för deltidsstämpling i 75 dagar. Då var det 54 000 som stämplade på deltid men det har sjunkit till 28 000. Det blev som regeringen ville att man skulle sänka utbetalningarna till deltidarna för de trodde att man inte ville jobba full tid.

Det är ju en inbillning för det är många som vill jobba mer men det finns inget tvång på arbetsgivarna att arbetstidsmåttet ska vara heltid och att de som vill får jobba deltid. Det här blev som det var tänkt ett slag mot alla kvinnor för det är nästan bara inom de kvinnodominerade yrkena som det finns deltider.

Undra på att det blir fler fattiga när inkomsten sker enbart utifrån en deltid då arbetsgivarna inte erbjuder heltid och man inte får ersättning från arbetslöshetskassan när man är arbetslös på deltid. Det här har gjort det svårt för många ensamstående mammor. Det får dessutom effekter på lång sikt eftersom pensionen blir lägre i samma omfattning då inkomsten blivit lägre.

Vi Socialdemokrater vill att heltid ska vara norm på arbetsmarknaden och att all arbetslöshet ska bekämpas för vi har ett mål om Europas lägsta arbetslöshet 2020. Idag är det över 200 000 som är ofrivilligt arbetslösa på deltid. Var tredje kvinna jobbar deltid. Tala om att deltidsarbetslösheten är en kvinnofälla

3 kommentarer

  1. Anna

    Det tokiga i det hela är också att de som vill jobba heltid men inte hittar ett sådant arbete blir straffade. För som arbetssökande så vill man jobba, och alla arbeten som annonseras ut är inte heltid, men man tycker att ett deltids/extrajobb är bättre än inget jobb alls. Då är det lönen som avgör, lönar det sig att jobba de där timmarna då och då eller är det bättre att stämpla istället? Och det är det som är intressant, om man tvingas tacka nej till att arbeta extra timmar här och där när möjligheter finns för att man inte klarar sig ekonomiskt då ersättningen mellan jobb försvinner. Det är enormt kontraproduktivt, och långt ifrån någon så kallad arbetslinje. Man ska inte tvingas välja ersättning före jobb, när jobbmöjligheter finns… även om jobbet bara är någon timme hit och dit per vecka eller månad.

  2. Bert

    Detta utnyttjas detta med Halvtid. Högern har genom att slå sönder deltids a-kassa
    målet att driva löner neråt.
    Det ska bli som i USA folk ska ha flera jobb för att överleva ändå är massor hemlösa och får bo i trapphus i USA.

    Tänk att en Svensk politik kan ha det som mål. Jag trodde aldrig politiker skulle sjunka så djupt.
    Men de flinar gott mår gott och hyllar i gengäld Jobbskatteavdrag och övriga skattesänkningar på över 1000 miljarder som skett sedan 2006. taget från de svagaste grupperna som fått betala ett högt pris.

    Är det därmed konstigt om all hänsyn människor emellen försvinner. där stölder, kriminalitet av detta frodas. men där människor med tjock plånbok som blivit än tjockare satsar på
    att få ROT-avdrag för att ha vakter , bevakning som skyddar deras hem.

    Eller vill som Reinfeldt satsa på privata fängelser som har som mål lobba för en del av vinsten så allt fler kan sättas bakom lås och bom och därifrån bli gratis arbetskraft åt företag.

    Det sorgeliga är att Sossar av rang påstår deras politik är misslyckad.
    Tvärtom den har lyckats över förväntan. Därför att Svenska folket är för naiva och tror på det goda.

    Det var precis så här högern ville politiken skulle bli. Kaos och att arbetslösheten skulle vara hög så folk tar jobb till underpris. Kaos så allt vårt gemensamma kan plundras och privatiseras.

    Fatta Moderaterna kommer vid förlust i valet i Höst flina gott och
    håna sossarna . De vet deras politik går inte vända, kanske aldrig någonsin i den framtid som väntar.

    Vi kommer se unga utan pensioner. människor utan sjukförsäkring, socialt skydd.
    Vi kommer se rika håna dessa och extremhögertyper håna fattiga och de som kommer frysa ihjäl på gatorna.

    Det är högerpoitik och Reinfeldt har lagt första ribban.
    Högerpolitik är i dess förlängning precis av samma art som Kommunism i dessa
    värsta form. Allt går ut på att förtrycka folkgrupper.
    Det är ingen skillnad.

    Socialism i dessa rätta kontrollerade form är bäst.
    Men det förutsätter att namnet socialdemokrati inte missbrukas.
    Vilket även det har skett.
    Inte minst av Rumäniens kände diktator, som till slut fick vad han förtjänade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.