Våldet runt fotbollsmatcher i Sverige

Våldet runt fotbollsmatcher i Sverige. I Söndags blev en 43 årig fotbollsfantast ihjälslagen. Det handlar ständigt om så kallade högriskmatcher och de finns även inom ishockeyn. Det diskuteras vad man ska göra. Det är våld ständigt kanske inte på arenan utan ute på stan före matcherna.

Det är klart att detta är ett tecken på att något är fel men vad beror det på. Jag tycker man kan se även utanför idrotten att det blivit ett hårdare samhälle. Det går inte en dag utan att vi får rapporter om ett våld som blir att grövre och grövre. Skulden läggs på de så kallade huliganerna som vill ha våld. Vi såg att minnet är kort där alla lovar bot och bättring men i går mellan AIK och Göteborg var det oroligt en dag efter det som hände i Helsingborg

Jag är dock övertygad om att mycket har med utanförskapet att göra. Vi har en jättehög ungdomsarbetslöshet där fler och fler har varit arbetslösa länge och i bråk och klackar kan de bli uppmärksammade. Våldet glorifieras också mer och mer bland annat i filmer som unga människor tycker är häftigt. Det är också klart att det våldsamma festandet som sker i samband med matcher bidrar till ett ökat våld. Det kan man se även vid krogar på helger ett ökat inslag av våldsamheter.

Det är väl på sin plats att idrotten tar sitt ansvar. Hur kan man få föra in så kallade bengaliska eldar som igår på Friends Arena där det börjar brinna. Det kastas in saker på fotbollsplan och huvor drar man över huvudet när man gör sina attacker. Det är väl dags med säkerhetskontroller innan man går in på en arena. Det finns mycket att göra men inget görs och huvudansvaret ligger på idrotten själv som har sina supporterklubbar. Det finns väl kommunala anläggningar där kommunerna kah avstå från att hyra ut och det går väl att införa tillstånd för matcherna som kan dras in om man inte sköter sig. Det finns säkert många fler saker att vidta om viljan finns.

Samhället kan bidra med att se till att alla ungdomar har ett jobb eller utbildning. Våldet måste bekämpas över alt i samhället

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.