S har väl Väl fungerande försäkringar

S har väl Väl fungerande försäkringar.

I media har en diskussion förts om vårmotionen innebär att socialdemokraterna avviker från våra höga ambitioner när det gäller a-kassan och sjukförsäkringen. SÅ ÄR INTE FALLET. Vi har lämnat tydliga besked, och de står vi fast vid.

I vårmotionen lyfte vi fram ett antal förslag som vi vill genomföra under nästa mandatperiod. Vi presenterade också viktiga finansieringsförslag för den kommande mandatperioden. Slutligen beskrev vi den politik som vi skulle ha fört under andra halvåret 2014, om vi hade suttit i regeringsställning.

Vårmotionerna har haft ett likartat upplägg under många år: Alla förslag konkretiseras inte i en vårmotion. Av vårmotionens 32 miljarder kronor i finansiering tas endast 6 miljarder kronor i anspråk.

I media har en diskussion förts om detta innebär att vårmotionen avviker från våra höga ambitioner när det gäller a-kassan och sjukförsäkringen. SÅ ÄR INTE FALLET. Socialdemokraterna har lämnat tydliga besked. Vår kongress tog för ett år sedan tydligt ställning för att taket i försäkringen ska höjas, så att de allra flesta ska få ut 80 procent av sin tidigare lön vid arbetslöshet. Det kommer att genomföras i flera steg. Vi har lagt fram ett skarpt och finansierat förslag om första steget till 910 kr/dag. Vår politik ligger fast.

I vårmotionen skrivs följande:
Väl fungerande försäkringar
En bra arbetslöshetsförsäkring bidrar till omställning i ekonomin, lägger grunden för ordning och reda på arbetsmarknaden och är en viktig beståndsdel i ett modernt välfärdssamhälle. En stark försäkring vid arbetslöshet gör att den inhemska konsumtionen hålls uppe även vid internationella ekonomiska kriser. Att regeringen tvingade ut en halv miljon svenskar från A-kassan innan finanskrisen gjorde att krisen slog hårdare och blev djupare för Sveriges del än den hade behövt bli.

I många kommuner är det tydligt hur försämringarna av socialförsäkringarna har lett till en övervältring av kostnader, när människor gått från försäkringar till bidrag: främst försörjningsstöd. Kostnaderna för försörjningsstöd har ökat vilket slår direkt mot kommunernas och landstingen möjligheter att upprätthålla kvaliteten i vård, skola och omsorg. Det finns flera goda skäl för såväl den enskilde som välfärdens finansiering och för hela samhällsekonomin att förbättra arbetslöshetsförsäkringen.

Regeringen har förändrat sjukförsäkringen i grunden. Försämringarna har slagit särskilt hårt mot kvinnor. Försämringarna äventyrar tilltron till den gemensamma försäkringen. När löntagarna inte längre kan lita på att försäkringen träder in växer behovet av att teckna privata kompletterande försäkringar. På så sätt luckras det generella systemet upp och blir mer kostsamt, för såväl individen som för samhällsekonomin.

Vårt alternativ är en sjukförsäkring som både ger ekonomisk trygghet och samtidigt erbjuder rehabilitering som gör det möjligt för människor att återkomma i arbete.

Vi kommer att stärka sjukförsäkringen, med högre tak och bättre ersättning, samt att ta bort den bortre tidsgränsen och stärka rehabiliteringen. Vi kommer också att förbättra arbetslöshetsförsäkringen  med höjd ersättningsnivå och höjt tak.

Sist men inte minst är både sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen försäkringar som löntagarna betalt ur sitt löneutrymme. Försäkringar är inte bidrag. Tänk om du krockar med bilen och använder försäkringen då skulle det enligt alliansen vara ett bidrag. Reinfeldt kallar arbetslöshets och sjukförsäkringen bidrag. Han borde veta bättre

2 kommentarer

  1. LenaAndersson

    Samhällets skatte- o obligatorisk avgiftsfinansierade ersättning ska självklart baseras på behov, inte som idag på tidigare inkomst där rika föredetta högavlönade ges mer med enda motiveringen att de är/var rika och därmed förtjänar mer oavsett deras faktiska behov och trots att föredetta lågavlönade är exakt lika arbetslösa och exakt lika oförmögna att ens försörja sig själva! Det borde vara självklart att alla ska ges exakt samma grundersättning kompletterat med en behovsprövad tilläggsersättning kombinerat med en privat inkomstbortfallsförsäkring!
    Att höja skatter för att höja taket i a-kassan, när problemet är det låga GOLVET inte taket o höjt tak inte minskar antalet som måste komplettera med förnedrande försörjningsstöd och tillhörande bestraffning i form av oavlönad samhällstjänst som ”brukare”/”socialfall” åt ”Viva resurs”…, vore extremt korkat!

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Både sjuk och arbetslöshetsförsäkringar är en försäkring mot inkomstförlust och den blir olika beroende på inkomst.
      Vi ä remot grundtrygghet, vi står för en genell välfärdspolitik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.