Glädjande valresultat i Umeå

Glädjande valresultat i Umeå. Jag är glad och stolt över att Umeåborna tog avstånd från Sverigedemokraterna vid EU valet. Lägsta siffran för dem i hela Sverige säger något om politiska klimatet i Umeå.

Umeå är och har alltid varit en öppen och tolerant kommun att leva och bo. Nu var valdeltagandet runt 50% och troligen har Sverigedemokraterna ändå haft lättare att mobilisera till EU valet vilket kan tyda på att de förhoppningsvis inte får plats i fullmäktige.

Jag tror att det ser lite annorlunda ut vi valet i höst då det visat sig att mindre partier har lättare i EU valen än i riksdag, landsting och kommunvalen. För oss Socialdemokrater gick det bättre än vid förra EU valet och vi fick ett ökat förtroende med runt 3 %. Tyvärr har inte media märkt av detta. Vår ökning i Umeå var lika stor i % som för Sverigedemokraterna . Piratpartiet var de största förlorarna gentemot förra EU valet som man bör jämföra med.

I länet måste man tyvärr konstatera att Sverigedemokraterna har det betydligt lättare att få förtroende i de små kommunerna. Lägst förtroende har de som sagt i Umeå, 4,4%, Robertsfors 5,7% , Skellefteå 6,3% av röstetalet. Det ska vi nog se till att det blir även vid höstens val. Vi måste se till att främlingsfientliga partier står utanför de beslutande församlingarna i länet. Vi måste ha ett län som står för alla människors lika värde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.