Umeå ligger även i topp i landet när det gäller IT

Idag gör jag ett undantag. Jag lägger ut ett pressmeddelande från kommunen där det framgår att vi är bland de bästa i landet. Jag gör det för att media inklusive Vk har så svårt att tala om när vi ligger bra till och det gör vi nästan alltid. Nih ar rätt att få reda på hur vi ligger till och det här är ett sätt och det andra är att besöka vår hemsida.

Nedan ser ni vårt pressmeddelande

Umeå kommun är en av de sex kommuner i landet som erbjuder flest e-tjänster och appar. Det visar en undersökning från Sverige Kommuner och Landsting, SKL.
Undersökningen genomfördes som en enkätstudie bland Sveriges kommuner under våren 2014. 220 kommuner besvarade enkäten. Med e-tjänst menas en tjänst som tillhandahålls via ett elektroniskt gränssnitt och som helt eller delvis utförs elektroniskt, ofta via kommunens webbplats eller som en mobilapplikation (app).

Medborgarfokus
Delar av resultatet i undersökningen har sammanvägts i ett index där kommunerna rankas efter i vilken utsträckning de erbjuder e-tjänster och appar. Toppgruppen består av Umeå, Skellefteå, Göteborg, Helsingborg, Stockholm och Tyresö.
– Våra verksamheter har generellt en hög it-mognad och ett medborgarfokus, vilket driver på utvecklingstakten för it-tjänster. I Umeå finns även en väl utbyggd IT-infrastruktur och många internetanvändare som kan nås av de tjänster vi producerar. Det ökar nyttan av investeringarna i tjänster, säger Jan Långström, it-chef, Umeå kommun.

Vanliga tjänster
En av Umeå kommuns senaste tjänster är Umeåappen, som bland annat innehåller skolmatsedel, öppettider och protokoll.
De vanligaste e-tjänsterna generellt är boka och låna om böcker, låna e-böcker och e-tjänst för att ansöka om förskola. Även göra felanmälan, söka jobb inom kommunen och ansöka om gymnasieprogram är exempel på vanliga e-tjänster som kommunerna erbjuder.

Service och effektivitet
Undersökningen visar att kommunerna erbjuder allt från noll till 140 e-tjänster. 46 procent av kommunerna erbjuder appar (mobilapplikationer). Det är en kraftig ökning jämfört med förra mätningen 2011 då endast 15 procent av kommunerna hade appar.

– Utvecklingen går åt rätt håll. Det offentliga Sverige måste ta vara på alla de möjligheter som digitaliseringen ger. Rätt utformade e-tjänster är inte bara en service till invånarna utan medför även ökad effektivitet och nytta för kommunerna, säger Per Mosseby, avdelningschef för avdelningen för digitalisering, SKL.
Mer information:
Jan Långström
it-chef
Umeå kommun
090-16 11 52
070-693 60 42
[email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.