Mindre investeringar i vindkraften

Mindre investeringar i vindkraften. Andra kvartalet fattades beslut om vindkraft till en effekt om 37 Mv. Det är en minskning med 83% om man jämför med samma kvartal 2013 och 73 procent jämfört med kvartalsgenomsnittet under de senaste 12 månaderna enligt statistik från branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Enligt organisationens vd är förklaringen till raset att både elpriset och priset på elcertifikat ligger på en historiskt låg nivå.
Jag tror också att det stämmer men det har väl samtidigt blivit svårare att komma fram med planerna. Vi ser hur det drar ut på tiden på Holmöarna och även på det sätt som motståndarna mot vindkraften agerar med hot mot se som är för.

Ska vi säkra energiförsörjningen så att det finns tillräckligt med energi när industrin börjar gå på högvarv som får man inte tappa tempo och ska vi börja med en avveckling av kärnkraften måste utbyggnaden ta riktig fart

12 kommentarer

 1. Carl-Axel Otterhall

  Hej Lennart. Jag misstänker att inga vindkraftverk/parker är planerade till Långvattnet. De mest positiva är väl de som inte drabbas, eller….?

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det är det visst men de ligger intill vårt skogsskifte men tillhör Bjurhoms kommun och det vore bra om de investerade där

 2. Christian

  Sen är det ett knepigt problem med att kraftverk som ligger avsides tydligen inte har nätinfrastruktur som klarar den effekt som kraftverken kan producera. Nät ute på vischan var dimensionerade för att ta emot el från kraftverk, inte skicka el till ”gridden”. Visar på att det gäller att ta helhetsgrepp runt så stora omställningar som energiförsörjningen står inför för att få ut max av investeringarna.

 3. C-E Simonsbacka

  Lennart Holmlund påstår följande: ”Vi ser hur det drar ut på tiden på Holmöarna och även på det sätt som motståndarna mot vindkraften agerar med hot mot se som är för.”

  Ett mycket allvarligt påstående av Umeå Kommuns kommunalråd (S) om att ”motståndarna mot vindkraften” utsätter de som är för vindbruk på Holmöarna för hot utan, att Lennart Holmlund företer någon som helst bevisning. Oerhört allvarligt om Umeå Kommuns kommunalråd, Lennart Holmlund, sprider ett felaktigt påstående?

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Så är det inte utan det är vindkraftens organisation som visat på hur investeringarna minskat

 4. Dag Blomqvist

  Vad är det för resonemang som detta kommunalråd egentligen försöker lansera? Ska vi förlita oss helt på vindkraften som levererar el endast när det blåser? Ska vi skicka hem arbetarna inom industrin när det är stiltje? Eller ska vi bygga kolkraftverk som kan garantera elen när det inte blåser så att industrin vågar expandera? Och varför bygga vindkraftverk som släpper ut lika mycket koldioxid (om in te mer) per kWh som både vattenkraften och kärnkraften tillsammans? Dessutom släpper vindkraftverken ut bisfenol A i naturen, ett gift som hotar hela djurvärlden inklusive människans fortbestånd på denna planet?

  Och varför anklaga de som vill sova i fred om nätterna för att ha hotat sina plågoandar? Det är ju vindkraftsindustrin som hotar de berörda granarna till livet med sina miljöfarliga och fullständigt onödiga och fula vindkraftverk.

  Kommunalrådets svammel verkar vara mera ett utsläpp från en som inte läst på alls om vindkraftverkens hemska, giftiga och förödande miljöpåverkan.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det är inte alls det jag säger utan det har avtagit för de som investerar i vindkraft. Det kan väl inte vara okänt för någon att jag är för kärnkraft tills det kommit mera hållbar energiproduktion

 5. Michael Olofsson

  Eftersom vindkraften som byggs är asynkron måste den ha baskraft för att fungera i det svenska elnätet den baskraften kommer från kärnkraften så det är ett falskt påstående att vindkraft kan ersätta kärnkraft. Vindkraft är dyrt och otillförlitligt så svensk industri kan inte förlita sig till denna energikälla såvida vi inte vill att svetsarna ska gå hem när det slutar blåsa. De markägare och andra som är för vindkraft säljer ut sina grannar och sin hembygd för att utländska intressen ska frodas på vår bekostnad. Sverige har ett massivt elöverskott som går på export till länder som tar våra arbetstillfällen som tack, svenska socialdemokratiska väljare går alltså arbetslösa på grund av vindkraft samtidigt som de får betala för den via elcertifikatet via elräkningen

 6. Daniel juntti

  Lennart har helt rätt.
  Kärnkraften är passé om vi skulle bugga nytt pratar vi om investeringar på 100 miljarder alltså hundra tusen miljoner vilket är är ohyggligt mycket pengar dessutom kostar avfallshanteringen åtskilliga miljarder extra och dessutom orsakar uranbrytning skador på miljön som aldrig kan reparera. Vindkraft må se fult ut men levererar minst lika bra som kärnkraften och bättre blir det allteftersom den byggs ut. Framtidens energisnåla kommer gå efter devisen många bäckar små. För många speciellt moderater kan sådana lösningar vara för komplicerade att förstå när dom dessutom ständigt ropar efter förenklade regler för företagen fastän företagen själv menar att det inte är problemet. Hoppas vi får en regeringen som förstår att vi måste ha en politik för att skapa ”nya jobb” tiderna förändras så är det och är man först får man mest av kakan.

 7. Sven Nordblad

  Lennart Holmlund nämner debatten om vindkraft på Holmöarna. Tyvärr präglas den mycket riktigt av osakligheter och ett uppskruvat tonläge från dem som inte anser att vindkraft ska byggas där. Eller någonstans alls.

  Man får naturligvis respektera att inte alla vill se vindkraftverk på Holmön men debatten bör hållas sansad och föras med sakargument.

  Desinformationen om Holmöprojektet har nu nått den punkt när många av oss med starka band till Holmön funnit det nödvändigt att starta en egen hemsida för att kunna bemöta alla felaktigheter som sprids. Vi försöker beta av dem i tur och ordning men samtidigt visa på de fördelar för Holmön och dess fortlevnad med fastboende, service och en fungerande transportlösning som vindkraften skulle innebära.

  Både C-E Simonsbacka och Dag Blomqvist som kommenterar här ovan har för övrigt gjort inlägg i debatten om Holmön med grava felaktigheter som vi har funnit nödvändiga att bemöta.

  Välkomna att läsa mer på vår hemsida som finns på http://www.holmon.info

  Hälsar
  Sven Nordblad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.