En minskning av anslagen Folkets Hus slår hårt

En minskning av anslagen Folkets Hus slår hårt. Skulle anslagen till Folkets Hus minska enligt Alliansen slår det blint mot Umeås Föreningsliv/kulturliv

För att kompensera minskningen skulle hyresnivån för kultur/föreningslivet måsta öka 6 gånger jämfört med dagens nivå. En ökad hyresnivå skulle innebära att en mängd kultur/föreningsaktiviteter som idag genomförs i huset inte skulle ha möjlighet att fortsätta

2013 subventionerades i snitt kultur/föreningshyror med 81 %, det finns således arrangemang som har en hyres subvention på mer än 81 % som exempelvis:
alla ungdomsarrangemang
alla festivaler som årligen arrangeras, 2013 genomfördes totalt 23 festivaldagar
– lunchteaterverksamheten i samarbete med Västerbottensteatern
Umeå Jazzklubbs verksamhet i Studion
arrangemanget Sikta mot stjärnorna , en årlig fest inom handikappomsorgens regi
olika föreställningar och uppvisningar ex barndansverksamhet

En ökad hyra för dessa skulle få mycket negativa konsekvenser och de flesta skulle med all säkerhet inte ha ekonomiska möjligheter att kunna fortsätta med sina arrangemang.

Man skulle inte kunna bibehålla dagens hyresnivå för IDUN- teatern vilket skulle innebära att många kulturarrangemang som idag genomförs i denna lokal med all säkerhet fortsättningsvis inte skulle kunna erbjudas kulturintresserade Umeåbor och/eller besökare.

Öppettiderna skulle begränsas rejält under helger och kvällar vilket innebär att man inte skulle kunna erbjuda föreningar att hyra lokaler i samma utsträckning som vi gör för närvarande. Detta skulle beröra många av de ca 200 olika föreningar som under fjolåret bokade verksamhet i lokalerna.

Många av dessa är olika dansföreningar som tillhör paraplyorganisationen Dansens Hus  som under de tre senaste åren är en frekvent återkommande hyresgäst.

Den budget som alliansen lagt slår oerhört hårt mot Umeås kulturliv och föreningsliv. Vill vi verkligen att dessa föreningar ska vara kvar behövs ett stöd till Umeå Folkets Hus. Med en Alliansregering blir Umeå en mycket fattigare kommun på föreningssidan. Höjs föreningshyrorna i Folkets Hus höjs även föreningshyrorna i Väven eftersom de skulle vara kopplade till varandra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.