Är det slutet för de nya Moderaterna vi ser

Är det slutet för de nya Moderaterna vi ser. Jag har förståelse över att det finns en stor besvikelse hos moderaterna men det är de nog inte ensamma med undantag för Sverigedemokraterna.

Direkt efter att valförlusten meddelade Fredrik Reinfeldt att han avgår som partiledare men han ger partiet tid att utse en ny ordförande. Anders Borg har också meddelat att han inte står till förfogande att bli partiledare. Redan tidigare har arkitekten bakom de nya moderaterna Per Schlingmann lämnat in.

Flera av de statsråd som varit Reinfeldt nära har fått gå. 2010 tvingades Sven Otto Littorin då arbetsmarknadsminister att avgå efter att ha blivit konfronterad av Aftonbladet om att han köpt sexuella tjänster. Han hade också varit partisekreterare och ersattes av Schlingmann.

Maria Borelius (M), handelsminister fick avgå efter en kort tid 2006 då hon haft svart arbetskraft och inte betalt TV licensen

Cecilia Stegö Chiló (M), kulturminister fick avgå 2006.
Hade inte betalat TV-licens.

Mikael Odenberg (M), försvarsminister. Hösten 2007 avgick Mikael Odenberg som försvarsminister i protest mot nedskärningarna i försvarets budget. Han tyckte inte det var moderat försvarspolitik man förde.

Christina Husmark Persson (M), socialförsäkringsminister. Petades efter valet 2010. Och det hade varit många stormar runt socialförsäkringarna.

I Mars 2012 tvingades Sten Tolgfors (M), som var försvarsminister att avgå då vapenaffärerna med Saudiarabien kritiserades.

Man förstår att man diskuterar orsaken till valförlusten. Anders Björk ger sken av att man lämnat grunderna som försvar, och skatter. Spekulanter tycker också man skulle ha hållit fast vid de uppgörelser man haft tidigare med S om invandringspolitiken och även andra uppgörelser man haft med S.

Det är klart tror i alla fall jag är att man avidentifierat moderaterna när man hela tiden uttalat att det är alliansen som gått till val och inte moderaterna . Jag hoppas och tror på att blockpolitiken är på väg att dö ut även om det säkert kommer att ta lite tid men samtidigt byts alltid en hel del ledamöter efter valet även om de gamla säkert står längst upp på valsedlarna. Hoppas bara att moderaterna nu inte börjar tveka om att hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande.

4 kommentarer

  1. Anna

    Jag är lite orolig över det också, då många av moderaternas väljare har gått till SD.
    Reinfeldt stod upp för att hålla SD borta till varje pris, och nu väljer han att gå.
    Alliansen åt upp moderaternas identitet, de hade inget eget valmanifest detta val.
    Det går inte att leka arbetsparti längre, folket såg att arbetslösheten fortsatte att öka, kände utanförskapet.
    Om alliansen går på grund, allianspartierna backar tillbaka och ser över sina egna partiers politik så måste moderaterna göra detsamma. Utan allianskramande Reinfeldt och Borg i spetsen så kan nya moderaterna istället gå helt nya vägar. Risken finns att vi ser det som man i övriga länder redan gör, partier börjar anpassa politiken efter extremhögern för att på så sätt minska dem. Sverige har hållt sig undan det vilket har varit högst beundransvärt, men moderaterna har tappat på det.
    Jag tror inte att de kommer att göra det övertydligt, men jag är rädd för att det kommer att smygas in med exempelvis högre krav som ställs och liknande.

  2. Eugen Buktes

    Kvällens aktuellt.Har inte Maud Olofsson lämnat ledarskapet för centern.Vill hon inte infinna sig till
    utfrågningen om vattenfallsmiljaderna som försvann under hennes vingar ska hon inte kommentera
    dagens situation,Åk hem till Högfors,du har gjort ditt i regeringskvarteren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.