Fågellivet på Holmön hotas av Mink

Fågellivet på Holmön hotas av Mink. Från säkra uppgifter från personer verksamma på Holmön är det inte vindkraft som är det största hotet mot en del fågelarter på Holmön. Det är lustmördaren mink som dödar allt som kommer i vägen och plundrar bona när fåglarna ligger och häckar. Jag är säker på att de som berättat detta för mig vet vad de pratar om. Det är nog dags att jaga mink på Holmön för fåglarnas skull

3 kommentarer

  1. Frank

    Jorå, det är väl bara att panga av eller lägga ut fällor, mink är inget bra. Minken rår dock inte på havsörnen, vilket inte är en utmaning för vindkraftverk, har jag hört från en säker källa.

  2. Björn Olsen

    Lennart, du har alldeles rätt. Det är dags att jaga mink med hund och lövblås som ”skjuter ner” rök i gångarna. Det har fungerat i Uppland och Södermanlands skärgårdar. Då är det ännu mer märkligt att länsstyrelsen i VB avslog en begäran för minkjakt med hund. Orsaken som sades mig var att det var fåglarnas häckningstid. De får ju ändå inte ut några ungar på grund av minken. Hur tänkte man då?? Alltså, det som behövs är en aggressiv och seriös satsning på minkjakt på Holmön. Sluta fjanta med fällorna, de funkar inte. Om några år är det för sent.

    • Magnus

      Men fällor och bössjakt funkar ju i resten av Sverige?
      Varför inte på Holmön?
      Dåligt engagemang för jakten i ”markägargruppen”?
      Är det så att markägarna har sitt engagemang på fel front?

      Tidningen Svenk Jakt hade ju (i fjol eller var det året innan? Jag kommer inte ihåg riktigt) en kampanj med tillhörande tävling då mången Svensk fångade MÄNGDER med mink i fällor.
      Var det nån från Holmön som var med i detta?
      Det borde ju varit en lätt match att ta många poäng med tanken på hur mkt mink det av vissa sägs finnas på ön! Vilka inventeringar av mink är gjorda?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.