Kasper Sahlin priset gick till Väven

Kasper Sahlin priset gick till Väven. I går fick man på plats vara med om att Väven fick det prestigebundna Kasper Sahlin priset på Arkitekturgalan i Stockholms stadshus.

Så här sa man om Väven.
Väven är ett ambitiöst program för vad ett kulturhus kan innebära när man försöker utvidga gränserna.

En del av ett stadsutvecklingsprojekt, som vävs in i staden och förstärker Umeås kulturstråk längs älven. Verksamheten består av konferens och hotell samt av publika delar som bibliotek och ateljéer. Utbudet är brett och rikt planerat för att kunna utvecklas i ett framtida Umeå

Fasadens detaljering är ambitiös och väl genomförd, en prefabricerad precisionsfasad av krökta glas som formar en böljande och rik volym med genomgående fönsterband.

De öppna planen ska underlätta en fri rörelse genom huset som möjliggör spontana aktiviteter. Rummen är öppna med en inredning som konsekvent placerats under ögonhöjd. Så behålls den öppna flytande upplevelsen av våningarna och utblickar från våningsplanen. Med tydlighet och precision i några få material som glas, ek, betong och metallväv har man åstadkommit en gedigen detaljering.

Väven har kvaliteter i många dimensioner- ett ambitiöst hus som blir en signal för Umeå och kulturen.

Vi ska vara stolta över detta och har varit ogenomförbart utan en samverkan mellan kommunen och Baltickgruppen med Krister Olsson i spetsen. Ett hus och en besökspunkt hundratals år i framtiden. En bra plats efter den vackra älvstranden . Jag känner speciellt för de kontakter jag haft i inledningen med Snöhetta och arkitekt Kjetil T Thorsen. Vi ska också vara stolta över de som producerat detta komplexa hus på tre år, ett fantastiskt jobb

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.