Boverket larmar om bostadsbristen

. Boverket larmar om bostadsbristen. Men det är väl ingen nyhet alls att det byggs för lite. De säger att det behövs mera än man räknat med. Däremot är jag säker på att varje kommun vet om detta mycket väl mycket bättre än Boverket.

Trycket har ökat helt klart säger analytiker Bengt J Eriksson på Boverket. I Sverige beräknas 28 000 lägenheter bli klara medan befolkningen ökar med 50 000 personer bara första halvåret. Men larmet har varit känt sedan länge och en av bovarna till att det byggs för lite beror bland på Boverket.

Det är deras regelsystem och deras tolkningar av dessa som är den största orsaken till att det byggs för lite och inte minst små lägenheter. Det är deras tolkningar av buller som är den största boven och varför inte små lägenheter byggs. Tyst sida är det största hindret mot byggandet för i en stad går det inte att bygga om gränsen för buller är som Boverket tolkar det att man ska kunna sova med öppet fönster mot gatan. Inomhusbuller klarar man hur lätt som helst. Det måste vara innomhusbullret som regleras

Däremot håller jag med Hans Lind på KTH som säger att staten måste gå hårt fram och våga ändra i regelverken. Han säger att det byggs för dyrt och för lite. Han har rätt när han säger att problemet ligger hos flera aktörer men staten bär det största ansvaret. Har har rätt när han säger att det skapats regelverk som försvårat byggandet och att det är staten som lagt fast regelverket och som måste röja upp regelträsket

Så rätt så rätt denne Lind har. Däremot tror jag inte ett enda dugg att de som larmat om bostadsbristen är rätt organisation att åtgärda de brister och fördyringar som de själva orsakat. Jag tror det är dags att se över vilken nytta staten har av sitt expertorgan som bara hittat på en massa regler som inte behövs och fördyrat byggandet så att snart har ingen normal löntagare råd att hyra en nyproducerad hyresrätt. Avveckla Boverket och skapa något helt nytt. Gärna ett departement med befogenheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.