Var tredje krona på ett banklån är vinst

Var tredje krona på ett banklån är vinst. Det är läget är och bankernas vinster ligger på 100 miljarder kronor. Utdelning till aktieägarna är också hög, mer än 50 miljarder. Nu betalar Riksbanken för att låna ut och man undrar om detta kan vara ett riktigt beslut.

Alla som sparar vill självklart ha ränta på sina pengar. Börjar folk plocka ut sin pengar finns inga pengar att låna ut. Det håller på att se ut som spelet monopol. Hur slår det på pensionerna när räntan sjunker och risken finns att de försämras och gör den det så försämras välfärden då pensionskostnaderna ökar kommuner och landsting där det finns förmånsbestämd pension.

Frågan är om Riksbanken klarar sitt uppdrag. Lågräntepolitiken gör att folk blir lånar mer och vi kommer närmare och närmare en skuldfälla. Sverige har varnats av Europa för den mycket stora skuldbördan hushållen har. Det här tror inte jag ger signaler att man ska betala av på lånen. Ärligt talat tror jag att det är fel väg att gå som Riksbanken nu valt och dessutom säger man att inflationen är för låg. Det är inte länge sedan kampen mot inflationen var det viktigaste.

2 kommentarer

  1. Ulf Engman

    Hur kommer det sig att så många ex-politiker hamnar i bankstyrelser etc. Har de extra kunskaper att tillföra i form av etik eller sitter de där som gisslan tro?
    Har aldrig du fått frågan?

    mvh
    Ulf

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag har inet kunnat få frågan eftersom jag sitter i Kommuninvest som lånar av alla som kan låna ut billigt så vi kan låna ut billigare till kommunerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.