Byråkratin tar död på välfärden

Byråkratin tar död på välfärden. Man får läsa ofta över hur byråkratin tagit över och hittat på en massa dumheter. Senast i Aftonbladets nättidning torsdagen den 19. Jag delade den på Facebook men alla läser ju inte den så jag tar en omgång även på bloggen

Varför det blir mer och mer byråkrati är obegripligt. Det händer ibland att det är någon person som gjort något litet fel som kommer till media och så drar drevet igång. Media springer till ett statsråd som vill vara duktig och säger vi ska öka kontrollen och säger det utan att ha ansvaret för det.

Följden blir att någon av myndigheterna kommer med ytterligare några regler om dokumentation rapportering eller något liknande och det blir mer pappersexercis och mindre tid för välfärdstjänster

Jag är helt övertygad om att bristen på personal inom sjukvården har att göra med all den byråkrati och dokumentation som krävs och både läkare och sjuksköterskor då får mindre och mindre tid för patienterna. De ska även utföra ett jobb som de inte är utbildade för. Jag vet att de flesta inom sjukvården heller jobbar för och med patienterna än sysslar med byråkrati. Samtidigt ser de köerna växa och pressen utifrån hårdnar och inte minst från media. De tröttnar och slutar i stället för att få utveckla i vården

Samma sak i skolan det har bara blivit mer och mer byråkrati inte minst sedan Björklund blev minister. Mer rapporter och mer dokumentation och mindre tid för eleverna. När lärarna krävde mer i lön lovade jag detta om de undervisade mer och svaret blev ja men att de då skulle slippa en massa onödig byråkrati. Det projekt vi påbörjade för att minska byråkratin vet jag inte hur det ligger till.

Att minska byråkratin gäller inte bara sjukvård och skola utan som artikeln i Aftonbladet handlade om även inom omsorgen. Det gäller all offentlig verksamhet där all byråkrati måste omprövas från grunden och bara det allra nödvändigaste ska vara kvar.

Offentligt anställda ska jobba främst med olika välfärdstjänster som gör nytta för medborgarna och inte för att tillgodose att statliga myndigheter har något att göra. Skulle tippa att några kan avvecklas utan att någon saknar dem.

Man har infört böter och avgifter om man inte sköter all denna onödiga byråkrati som införts liksom att det kan bli tjänstefel om man inte gör exakt som myndigheter. Här har du en stor och viktig utmaning Stefan Löfven nämligen att huvuduppgiften är att skattepengar ska gå till produktion av välfärdstjänster och inte till byråkrati

4 kommentarer

 1. Byggare Bob

  Ja nu har du helt rätt igen
  Titta på isgatorna i Umeå inte är
  det som förr men mycket internet kontroll
  med gps och andra konstigheter bilar som kör runt runt
  men isen halkan består är det arbetets utförande som
  skapa trivsel och tillgänglighet eller skall det skapas med
  byråkrati?

 2. Bertil

  Citat:
  ”Varför det blir mer och mer byråkrati är obegripligt. Det händer ibland att det är någon person som gjort något litet fel som kommer till media och så drar drevet igång.”

  Där har du nog anledningen varför Välfärden rustas ner.
  När den privata median får skriva dynga om vårt gemensamma
  Det är då Reinfeldt passat på privatatisera. Detta inte meinst med hjälp
  av förra fruga Filippa.

  Allt är medvetet skapa . Det socialdemokrater säger att Alliansen
  har misslyckats med. Sanningen är att man har lyckats så i åt h-vete bra.
  Ja så bra så när Reinfeldt förlorade regeringsmakten då smet han direkt ut köksvägen så kritik mot honom och hans politik inte skulle skapa lynchstämning.

  Se denna film.
  https://www.youtube.com/watch?v=0-IoQCMOT5c

  Högern har medvetet saboterat om det råder ingen tvekan.
  De skulle faktisk ställas inför Domstol för sin politik-

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.